Vint-i-dos països de la Unió Europea ratifiquen el tractat ACTA

Compartir

Entre els signants del polèmic tractat antipirateria promogut pels Estats Units es troben Espanya, França, Portugal o Suècia. Representants de la Unió Europea també van fer el mateix.

José Manuel Durão Barroso, President de la Comissió Europea

José Manuel Durão Barroso, President de la Comissió Europea

La controvertida proposta nord-americana contra la pirateria i la còpia il·legal tant de continguts digitals com de béns físics ha rebut recentment nous suports per part del vell continent, tant a nivell col·lectiu com individual.

A nivell individual, han estat diversos els països pertanyents a la Unió Europea que van subscriure l’ACTA en una cerimònia realitzada al Japó: l’Estat Espanyol, l’Estat Francès, Portugal, Dinamarca, Eslovènia o el Regne Unit entre d’altres. També representants del mateix govern europeu, malgrat que l’ACTA no serà oficialment adoptada per la Unió almenys fins al juny, mes en el que s’ha de produir el debat sobre aquesta legislació en el si de les institucions comunitàries.

Aquests suports “extemporanis” responen amb tota seguretat a una campanya de les autoritats estadounidenques per a promoure que diversos països signin el polèmic acord. Després de l’operació contra Megaupload, el país nord-americà necessita apuntalar les seves iniciatives legals relacionades amb la propietat intel·lectual a Internet, i una bona manera d’ajudar al “front domèstic” és disposant de suports internacionals forts. A més, qualsevol política referida a Internet està destinada al fracàs si no és àmpliament adoptada per un conjunt de països.

El moviment d’activistes en pro per les llibertats a la Xarxa també s’ha mobilitzat, però en sentit totalment oposat a l’aprovació de l’ACTA. És el cas dels activistes del grup La Quadrature Du Net, que insta els ciutadans europeus a pressionar als seus representants per tal que actuïn contra l’ACTA.

Amb la signatura de la Unió Europea i els estats individuals que formen part de la Unió, ACTA ha rebut suports del vell continent, Austràlia, Nova Zelanda, Japó i Canadà, però gairebé tota Africa, tota Àsia i Amèrica del Sud, es resisteixen encara a subscriure el polèmic acord. En aquest sentit, són importants les no-signatures de països com Rússia, la Xina o Ucraïna, estats d’on surt la major part de la pirateria informàtica. Per exemple, servidors russos s’estan disputant l’erigir-se en els propers successors del deposat Megaupload.

Entre els punts que es critiquen a l’ACTA ens hi trobem amb el secretisme amb el qual s’han dut a terme les negociacions entre els governs per a la seva aprovació però, sobretot, la minva de llibertats civils que suposaria per als ciutadans dels països que l’aprovin i apliquin. Diverses entitats que lluiten pels drets digitals dels ciutadans, han liderat les campanyes d’informació sobre aquesta regulació i en contra seva.

 

Copyleft 2012 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: