Virtualització del dispositiu mòbil: mort o congelació?

Compartir

Al VMworld d’aquest any he descobert què és el que va passar amb la virtualització de dispositius mòbils que tant em va enlluernar quan la vaig descobrir al CES de Las Vegas del 2012: que, simplement, no va tenir èxit.

Va ser a la roda de premsa que van celebrar conjuntament VMware i Telefónica el passat dimarts dia 15 per anunciar un producte nou. Jo vaig pensar que, per fi, havia arribat el moment de gaudir d’un sistema de virtualització en els nostres terminals mòbils que ens permeti disposar de dos sistemes operatius diferenciats en un mateix dispositiu, normalment un per a l’ús personal i un altre per al corporatiu (en el meu cas concret, un per treballar i un altre per provar coses noves). Però no, el que es va presentar va ser el nou centre de dades de Telefónica que facilita als seus clients l’auto aprovisionament de servidors virtualitzats i recursos. Què va passar amb la virtualització de l’smartphone?

Abans que pogués formular aquesta pregunta (estava esperant al final de l’esdeveniment ja que la qüestió se sortia dels paràmetres del que es presentava), un altre company periodista va inquirir sobre això i, concretament, sobre un servei que la mateixa Telefónica havia anunciat més o menys a principis del 2011 i, finalment, no va treure al mercat. El que havia passat era simple: manca d’interès del mercat.

La tecnologia hi és, existeix, és funcional i amb els smartphones d’avui en dia la potència de maquinari excedeix en molt els requeriments del programari i sistema operatiu que han d’executar, no ha de tenir problemes per funcionar d’una manera suau i pràcticament transparent a l’usuari, però aquest últim no en reclama el seu ús.

Arribarà més endavant el moment de la virtualització en smartphones i tablets? Moltes vegades, aquestes qüestions tecnològiques, més que en la disponibilitat i viabilitat de l’ús de la tecnologia, es basen en modes més o menys passatgeres. Només cal que alguna empresa s’adoni del que la pot beneficiar el tenir els dispositius dels seus treballadors amb una àrea virtualitzada per al seu ús corporatiu -o, a l’inrevés, personal- com per a què comenci a tenir demanda.

Personalment, no crec que per molt infrautilitzada que aquesta estigui en el mercat, companyies com la mateixa VMware deixin de treballar sobre ella i evolucionar-la, encara que li dediquin menys recursos que a altres productes i línies de recerca del seu portfoli.

Per tant, temps al temps perquè crec que si la virtualització mòbil no té un present ara mateix (comercialment parlant), si té un futur amagat en algun lloc.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: