vLite, una eina per a crear DVD’s d’instal

Compartir

Aquesta utilitat permet crear el nostre mitjà d’instal·lació de Windows Vista completament a mida, eliminant components o afegint drivers.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – D’ençà que les diferents distribucions GNU/Linux van començar a incloure entre els seus paquets diverses utilitats per a personalitzar la instal·lació i fins i tot construir mitjans d’instal·lació a mida com CD’s o DVD’s, diversos hackers han volgut dur a terme el mateix però per al sistema Windows de Microsoft.

vLite
és una d’aquestes darreres eines, que treballa sobre Windows Vista per a permetre’ns construir un mitjà d’instal·lació totalment personalitzat. Entre les facilitats que ens permet tenim l’eliminació de components que s’instal·len per defecte juntament amb el sistema operatiu, la inclusió de packs de llengua (com el català o el gallec, idiomes només disponibles mitjançant un pegat que ha de ser aplicat després de la instal·lació en un altre idioma, en aquests dos casos el castellà), integració de drivers, i opcions per a instal·lació desatesa.

L’afegit de drivers ens permet instal·lar Windows Vista de manera que un cop s’acabi el procés d’instal·lació tinguem el nostre ordinador completament funcional, havent reconegut el sistema els nostres perifèrics com ara la tarja de xarxa sense fils o la tarja de vídeo. També podem dividir el mitjà original d’instal·lació del sistema, el DVD, en diversos CD’s, útil si volem experimentar amb la instal·lació en màquines una mica antigues o amb certes limitacions.

La descàrrega d’aquesta utilitat és completament gratuïta, amb un "pes" que no arriba als dos megabytes. Actualment va per la versió 1.1.6 .

Guillem Alsina