Vols desconnectar-lo, imbècil!

Compartir

N’estic fart de la gent que es nega a desconnectar el seu mòbil, tauleta tàctil, portàtil o qualsevol estri electrònic durant un vol al·legant que en sap més que l’hostessa o que un enginyer aeronàutic.

No puc negar que sóc un malalt de la tecnologia en pràcticament totes les seves vessants (els avanços tecnològics en rentadores, neveres i altres electrodomèstics de gamma blanca em deixen bastant fred, tot val a dir), però fins i tot me’n sé estar d’usar el meu smartphone o qualsevol altre aparell sempre que les circumstàncies ho requereixin o una autoritat superior m’ho exigeixi. I em pregunto per què moltes altres persones no se’n poden estar.

Aquesta reflexió ve al cas d’un recent viatge que vaig fer en avió. Si heu emprat aquest mitjà de transport recentment, sabreu que hi ha dues fases del vol en les quals no es poden usar aparells electrònics: l’enlairament i l’aterratge. Així mateix, aquesta condició s’estén a qualsevol moment en que la tripulació ho requereixi. I, si al principi el que veia era molta gent fent-se “la despistada” fins que una hostessa li demanava amablement que l’apagués, cada cop estic veient més casos de persones que directament es rebel·len per desobeir l’ordre, o bé intenten fer “la pirula”, amagant una estona l’estri fins que ja ningú els vigila, moment en que el tornen a fer servir.

Si sou d’aquest grup o d’aquells que penseu que aquestes mesures són exagerades, a aquestes alçades -i si heu continuat llegint l’article- m’estareu blasmant al crit de que sóc mesell, o de que em deixo entabanar per aquesta cosa tan difusa a la qual molts anomenen “el sistema” que intenta imposar-nos aquesta limitació com una mesura més de control, submissió i censura. A més, no sóc gens rebel!

Entenem-nos, rebel·lar-se està bé, però sempre que valgui la pena fer-ho. Rebel·lar-se per fer caure una dictadura o per combatre una llei injusta, si, és correcte. Travessar un pas de vianants quan el semàfor és vermell perquè així “vas contra el sistema” és, senzillament, idiota, inculte, incivilitzat i bàrbar.

Si ens fan apagar els nostres dispositius o posar-los en mode vol i que no els fem servir durant un parell d’operacions no em sembla un caprici d’algun president de companyia fabricant d’avions. Pressuposo que com tot en el món de l’aviació, un bon grapat d’enginyers aeronàutics ha estudiat prèviament el tema i ha creat aquesta regulació. Jo li diria al qui protesta: ets enginyer aeronàutic potser? pilot, tal vegada? Llavors, si no saps del que parles, calla, si us plau…

I segon motiu: un cop enlairat l’avió i fins que no s’acosta a destinació, pots fer servir el teu smartphone o tablet. Tant et costa esperar vint minuts? la teva vida en depèn? has de fer alguna cosa que no has fet abans i que has d’entregar a destinació? Doncs haver-hi pensat abans!

Per si encara no n’estàveu prou convençuts, us diré que potser no usar els nostres dispositius electrònics no ens salva de patir un accident, però de ben segur que tampoc matarà a ningú el tenir el smartphone o el tablet lluny de les mans. De debò que no te’n pots estar?

De fet, normalment aquesta gent és la mateixa que, quan l’avió ha aterrat, encara està rodant per la pista i el capità avisa que tothom romangui al seu seient, no es descordi el cinturó i no engegui encara els mòbils, ja estan dempeus i traient la seva maleta de cabina del portaequipatges.

I, finalment, si no ho fas per tu, fes-ho per respecte cap a mi i la resta dels passatgers que van amb tu a l’avió. Perquè si vols jugar amb la teva vida, és el teu problema, però a la que jugues amb la meva i amb la dels meus, ets tu qui s’ha convertit en el meu problema, i sens dubte t’etzibaré ben emprenyat un “vols desconnectar-lo ja, imbècil!”.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: