VP8: un nou competidor en l’arena dels còdecs per a HTML 5?

Compartir

GoogleRecents rumors apunten a què aquest còdec, propietat de Google, serà obert i posat a disposició dels integradors de browsers properament.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Des de principis de setmana han començat a circular insistentment per Internet, rumors de que Google alliberarà properament el codi font i les especificacions del còdec de vídeo VP8, que va heretar després de l’adquisició d’On2 Technologies aquest agost passat.

VP8 fou presentat al setembre del 2008 com a un còdec que aportava més qualitat que els seus rivals directes (H.264 i OGG Theora) amb igual o superior compressió. Al febrer d’enguany, la FSF enviava una carta oberta a Google en la qual li demanava que obrís el codi font i les especificacions del VP8, ara ja en el seu poder, i l’emprés a YouTube com una alternativa als formats propietaris Flash i H.264 . Tot i això, el popular servei de vídeo en línia sembla que s’ha acabat decantant per aquest últim en una curiosa aposta.

Segons els insistents rumors no confirmats, la multinacional del cercador podria anunciar al món l’obertura del VP8 en la propera conferència per a desenvolupadors Google I/O, a celebrar-se a mitjans de maig a San Francisco (Estats Units). Els rumors també haurien pogut ser provocats per la mateixa companyia de Mountain View per tal de calibrar la reacció del públic i la indústria davant d’aquesta iniciativa, en un context en el que cada vegada més les grans multinacionals juguen amb la rumorologia i la informació/desinformació que corre per la Xarxa de xarxes sobre els seus futurs productes o moviments.

En cas d’alliberar aquest còdec, no seria estrany que Mozilla l’adoptés ràpidament com a opció per defecte per a l’HTML 5 en la seva implementació de Firefox (que actualment suporta OGG Theora), ja que la Fundació està veient com l’H.264 guanya la partida, essent aquest precisament el còdec preferit per YouTube. A Mozilla no li convé l’H.264 perquè per a utilitzar-lo hauria de pagar llicències, quelcom que no es pot permetre atès que la seva economia no és excessivament bona.

Amb el suport de Chrome i Firefox per a un futur VP8 lliure, Opera podria adoptar-lo també, i Microsoft (la que sembla menys interessada en marcar el ritme del vídeo, i més aviat espera esdeveniments) acollir-s’hi per a l’Internet Explorer 9, la qual cosa forçaria a Apple a adoptar-lo també o quedar-se sola i aïllada defensant l’opció de l’H.264 . Estem presenciant una nova maniobra de Google contra Apple?

Recordem que la possibilitat que Google alliberi les especificacions i el codi font del còdec VP8 és, per ara, un rumor sense confirmar, pel que tot allò presentat aquí no deixen de ser conjectures, malgrat que prou plausibles si s’acaba materialitzant.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina