WhatsApp: la mateixa situació que Twitter fa temps

Compartir

Aquesta setmana passada es va especular amb una possible adquisició de la companyia de missatgeria instantània per a mòbils per part de Google, però abans d’aquesta ja s’havia parlat de Facebook. I no ens n’adonem que WhatsApp pot resistir independent com ja ho va fer Twitter en el seu moment.

De fet, sobre Twitter també es va parlar d’adquisicions per part de jugadors de més envergadura (Google sense anar més lluny) fa temps, abans de que tots ens acabéssim adonant o convencent-nos, que el que volia la companyia de l’ocell per logo era mantenir-se independent i ser comptada com una més entre les grans, com les mateixes Google i Facebook.

WhatsApp pot trobar-se perfectament en aquesta mateixa situació; manté un domini subjugador del mercat de la missatgeria instantània per a telèfons mòbils, havent-hi estat pionera de tal manera que ja ha creat una marca amb una certa reputació. I si parlem de que els missatges no estan encriptats o que no disposa de client per a sobretaules, deixem-nos d’històries: aquestes són coses que tenim en compte aquells que entenem una mica a nivell tècnic de les noves tecnologies, però el gruix dels usuaris finals només veuen l’estalvi en la factura respecte als SMS.

De fet, ha estat WhatsApp la que ha fet passar els missatges de text simples a millor vida en favor d’un ús massiu del seu servei o semblants, establint tot un estàndard gràcies al seu domini i posant en problemes les operadores ja que aquestes han deixat d’ingressar molts diners en SMS’s, segurament més aviat del que era d’esperar i, sens dubte, abans del que haurien volgut.

A més, l’empresa té un pla de negoci amb una forma de monetitzar els seus usuaris. Un dòlar per compte i any pot semblar ridícul, però si tenim en compte que la plataforma ha de tenir més de 100 milions d’usuaris… la xifra se’ns mostra, de sobte estratosfèrica. Igualment, els qui argumenten que els usuaris de l’iPhone només ho paguen un cop a la seva vida, han de tenir en compte quantes vegades canviem de terminal…

Estic fermament convençut que, de moment, WhatsApp pot jugar-se-la com a companyia independent, esperant repetir el fenomen que Twitter ja va fer en el seu moment, i treballant per a això. Mentre, tots els rumors de possibles compres, absorcions o fusions amb jugadors més gran em semblen, senzillament, rumors interessats.

 

Copyleft 2013 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina
Etiquetes: