WikiLeaks creant escola?

Compartir

WikiLeaksOpenLeaks és una iniciativa creada per exmembres de WikiLeaks que no acaben d’estar d’acord amb la direcció del projecte liderat per Julian Assange, però que segueix la mateixa filosofia. Arriba una nova moda a Internet?

Redacció – L’impacte mediàtic provocat per WikiLeaks és indubtable, fins al punt en què no és impensable el sorgiment de clons, per a disgust de tota mena de poders, declarats i fàctics. OpenLeaks és potser el primer i més publicitat d’aquests.

El projecte, que encara no ha encetat el seu camí, es diferencia de WikiLeaks en el fet de que no oferirà directament la informació als mitjans de comunicació i usuaris finals, si no que actuarà com a intermediari entre els que filtren la informació i els que volen accedir-hi. En definitiva, una plataforma tecnològica.

Una moda que creix?

Tot i que encara no s’han donat a conèixer altres iniciatives semblants a nivell global o local, és probable que l’èxit de WikiLeaks actuï com a detonador per a una autèntica explosió de serveis de filtració. No és quelcom aliè a Internet, malgrat que de moment no ha explotat d’aquesta manera.

Filtracions sobre famosos (i, sobretot, informacions íntimes i en format de fotografia i/o vídeo com els protagonitzats per Paris Hilton entre d’altres) han estat fins ara les estrelles d’Internet, amb nombrosos llocs reproduint la informació i competint per sucoses exclusives relatives a les ‘socialités‘, però l’alta política i les relacions internacionals amb filtracions de documents oficials no han estat gaire explotades fora potser de l’univers hacker.

D’OpenLeaks a tenir llocs més locals (especialitzats en informació sobre un país en concret o una administració determinada) o verticals (dedicats al món de la indústria, la informàtica o d’altres) hi ha un pas. WikiLeaks i OpenLeaks poden ser els primers símptomes d’una moda a punt d’explotar a la Xarxa i que, sense cap mena de dubte, alarma a governants de tot el món.

Si ja amb WikiLeaks els problemes de l’administració nord-americana i de diversos estats del món han sortit a la llum, amb el fenomen multiplicant-se i amb possibles “caçadors de fama” amb accés a informació confidencial, les filtracions poden créixer tot i el previsible enduriment de les mesures de seguretat sobre tot el que sigui informació sensible. De seguir amb aquesta tònica, serà difícil escapçar l’Hidra…

A més, és probable que si al final s’aconsegueix tancar WikiLeaks, algú busqui ocupar el seu lloc, malgrat que sigui a risc de ser situat en el punt de mira de les agències de seguretat de mig món. I, si els governs implicats no aconsegueixen tombar el ja cèlebre servei, algú intentarà disputar-li la preeminència.

També es pot preveure l’ús d’aquests sistemes per a la contrainformació i la desinformació, a un termini més o menys llarg. De progressar aquesta moda i fer-se públics més llocs, a aquests hi podria arribar informació manipulada pels governs per afavorir els seus interessos i deteriorar als seus enemics.

Malgrat tot, no avancem esdeveniments; de moment, el que s’ha dit és una simple prospecció de futur, que es pot arribar a complir o no depenent de l’impacte del fenomen i l’exemple de WikiLeaks i, en breu, OpenLeaks.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina