Wikipedia guanya vídeo en format lliure, fet que perjudica a Adobe

Compartir

InternetLa popular enciclopèdia lliure proporciona als seus redactors els mecanismes necessaris per a publicar vídeos en línia, prescindint del fins ara habitual format Flash i apostant per l’HTML 5 i el format lliure OGG Theora, fet que suposa un altre cop per a Adobe.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Sembla que tots els grans d’Internet s’estan aliant per destronar el format Flaix d’Adobe com el "rei" del vídeo en línia aprofitant per a això l’adveniment de l’HTML 5, un estàndard encara no aprovat de manera definitiva però el draft del qual han implementat la majoria dels navegadors. I aquest draft inclou el tag <VIDEO> que es refereix a vídeo natiu, reconegut pel navegador sense necessitar un plug-in addicional al contrari del que passa actualment amb qualsevol format, com per exemple el mateix Flash.

El format d’Adobe sembla tenir poques possibilitats per erigir-se en el triat per equipar a l’HTML 5, degut sobretot al gran clamor popular per tal que el triat sigui un còdec lliure, però és que a més la resta dels seus competidors estan pressionant al mercat per restar-li punts al popular còdec, que fins a la data ha regnat a Internet i que històricament sempre quedarà com el format que va permetre l’esclat del vídeo en línia en streaming mitjançant l’èxit de llocs com YouTube.

La darrera iniciativa que ha inclòs vídeo en línia en streaming és -després d’anys de promeses no complides- l’enciclopèdia en línia lliure Wikipedia, que permet als seus redactors pujar vídeos a les seves pàgines per a il·lustrar els diferents articles. Com a format emprat, Wikipedia ha optat per l’OGG Theora, un format lliure que és ferm candidat a ser el triat com a estàndard per a l’HTML 5.

En el mateix lloc habilitat per donar a conèixer la notícia s’hi inclou un tutorial que explica com carregar vídeos a la Wikipedia, incloent la descàrrega del programari Miro Video Converter per a convertir des de qualsevol format al Theora emprat per la Wikipedia. Aquest programa és lliure i gratuït, i permet a més convertir vídeos a formats aptes per a dispositius mòbils com l’iPhone o uns quants telèfons basats en Android (Nexus One, Motorola Droid, HTC Hero…).

La novetat constitueix una nova bufetada a Adobe, que poc a poc va veient com perd terreny davant d’altres alternatives. Tot apunta a que durant els propers anys el format Flash anirà perdent gradualment quota de mercat.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina