Wikipedia ja és editable des del mòbil

Compartir

La nova opció pot potenciar la pujada d’imatges preses amb la càmera del smartphone, in situ des dels llocs referenciats en els articles.

La icona del llapis a la part superior esquerra de l'article indica que es pot editar des del mòbil. Imatge cortesia de Wikimedia Foundation

La icona del llapis a la part superior esquerra de l’article indica que es pot editar des del mòbil. Imatge cortesia de Wikimedia Foundation

La Fundació Wikimedia ha anunciat la disponibilitat de l’opció d’editar articles de la Wikipedia i contribuir a tots els projectes que orbiten al voltant de l’enciclopèdia lliure, a través de dispositius mòbils com els smartphones, amb una interfície adaptada a aquest tipus de dispositius i plataformes de programari.

De moment, aquesta opció encara es troba en fase de proves, disponible per a totes aquelles persones que tenen compte d’usuari per a poder crear articles i editar els ja existents, operacions que es poden dur a terme des de ja també a través de la interfície mòbil. Si no es disposa de compte d’usuari, aquesta també pot ser ràpidament creada des del mateix dispositiu mòbil.

Fins ara, aquesta funcionalitat d’edició mòbil havia estat testejada de forma tancada dins d’un grup dels usuaris de la Wikipedia, i aquesta és la primera vegada que s’obre a tots els editors i al públic en general.

Segons xifres aportades per la mateixa Fundació Wikimedia, entitat sense ànim de lucre que es troba darrere de la Wikipedia en totes les seves variants idiomàtiques i projectes satèl·lit com el Wikcionari o Wikicommons, actualment l’enciclopèdia lliure rep el 15% de les seves visites des de dispositius mòbils.

La nova possibilitat pot contribuir al creixement de la Wikipedia sobretot en l’apartat fotogràfic, doncs molts usuaris empren els seus articles des del telèfon mòbil per a il·lustrar-se en el moment d’accedir a determinats llocs quan, per exemple, estan de viatge. Pujar una foto del lloc en qüestió serà més ràpid i còmode, a més de poder esmenar contingut amb les explicacions que es trobin in situ.

És clar que no serà qualsevol usuari el que, almenys inicialment, editi des del mòbil; només aquells que contribueixen habitualment a alimentar els continguts de la Wikipedia accediran probablement per aquesta via, la qual cosa ja li pot garantir a l’enciclopèdia lliure online un cert augment de volum de contingut i de qualitat en els seus articles.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: