Wikipedia vs. la Cienciologia

Compartir

CibersocietatEl comitè directiu que s’encarrega de supervisar els “banejos” d’usuaris a la famosa enciclopèdia lliure ha tallat l’accés a totes les IP’s corresponents a ordinadors que se sap són propietat de l’Església de la Cienciologia, acusant a aquesta organització de manipular articles per a eliminar les crítiques dirigides contra ella. És un episodi més de la llarga guerra que aquesta organització religiosa, tolerada en alguns països i prohibida en d’altres, manté a la Xarxa de xarxes amb els seus detractors.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Les guerres de religió són probablement tan antigues com la mateixa història de la humanitat, que no només no es posa d’acord en si existeix o no un ésser superior, sinó en quin dels postulats és el veritable i únic. Internet s’ha convertit en arma i camp de batalla en aquestes noves croades religioses, una de les quals -per sort per a tots incruenta- és la que enfronta a partidaris i detractors de l’Església de la Cienciologia.

Aquesta ve de lluny, i ha tingut diferents episodis, el què no és gens estrany ja que l’Església de la Cienciologia ha passat gairebé tota la seva breu però intensa història embolicada en la polèmica. La darrera ha estat donada a conèixer pel rotatiu britànic dedicat a les noves tecnologies The Register, el qual ha informat que l’enciclopèdia en línia Wikipedia, regida pel model col·laboratiu al mateix estil que projectes de programari com OpenOffice.org o Linux, ha inclòs les adreces IP dels ordinadors que se sap fefaentment pertanyen a l’Església de la Cienciologia en una llista mitjançant la qual se’ls prohibeix editar articles de l’enciclopèdia. És el que es coneix com banejar a aquesta organització.

Les acusacions que pesen sobre aquesta organització religiosa són les de canviar articles de l’enciclopèdia lliure per a eliminar crítiques dirigides en contra seu, una pràctica que segons algunes fonts antagonistes de l’Església de la Cienciologia, és quelcom habitual, i fins i tot l’organització disposa d’una mena de departament de premsa la missió del qual és buscar i eliminar sistemàticament qualsevol tipus de crítica que es pugui trobar a la Xarxa de xarxes.

És el primer cop que una organització d’aquesta envergadura és banejada de la Wikipedia, tallant la possibilitat que puguin editar entrades des dels ordinadors que fefaentment se sap que els pertanyen. Fins ara, les resolucions del comitè executiu encarregat de dur a terme les expulsions només havien afectat a usuaris individuals acusats de manipular les entrades en un sentit o altre, vulnerant el codi ètic que han de complir aquelles persones que editen continguts a l’enciclopèdia col·laborativa.

Aquesta mesura, malgrat tot, no privarà que des dels seus domicilis i a títol individual, els seguidors d’aquesta doctrina religiosa i de l’església que la sosté, duguin a terme edicions d’articles, pel què el més probable és que en les properes setmanes vegem una escalada en la virulència d’aquest ciberconflicte. En última instància, això tampoc privaria que fos la mateixa Església de la Cienciologia la que pogués editar continguts a la Wikipedia, ja que hi ha diverses tècniques que permeten ocultar o emmascarar l’adreça IP d’un ordinador.

La decisió no afecta els articles relacionats amb l’Església de la Cienciología. L’entrada mateixa referida a la polèmica organització religiosa continuava activa en la versió anglesa de la Wikipedia en el moment d’escriure aquestes ratlles.

Més informació:

Resolució de la Wikipedia, amb l’explicació de tots els antecedents i els arguments de les diverses parts implicades

Article a The Register

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)