Windows 3.1 en un Nokia N95

Compartir

S’ha aconseguit gràcies a l’ús de l’emulador DOSBox.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Els emuladors de maquinari que permeten virtualitzar l’arquitectura d’un tipus d’ordinador com a programari que s’executa a l’interior d’un altre completament diferent i que "enganya" als programes o al sistema operatiu de la primera màquina per a què s’executin a la segona com si fos la seva arquitectura nativa no són res de nou. PearPC va permetre ja fa alguns anys executar el Mac OS X quan encara només estava disponible per a l’arquitectura PowerPC, en un PC estàndard x86, i amb anterioritat no han estat pocs els usuaris que s’han divertit executant vells jocs de Sinclair ZX Spectrum o Atari ST en emuladors per a MS-DOS, Windows o GNU/Linux.

Ara, les tecnologies d’emulació han servit per a un pur divertiment que, al mateix temps, és una proesa tècnica: un hacker polonès ha aconseguit executar el vell Windows 3.1 en un Nokia N95 gràcies a l’emulador DOSBox. Aquest emula el maquinari d’un obsolet 286/386, executant una versió del conegut sistema operatiu amb un intèrpret en línia de comandes. El codi font d’aquest emulador es troba disponible, essent molt simple migrar-lo a altres plataformes de maquinari/programari. De fet existeixen ports per a sistemes com ara FreeBSD, Mac OS X o BeOS.

Windows 3.1 fou una de les darreres versions (abans del Windows 95) que va constituir un entorn gràfic assentat sobre la base d’un sistema operatiu que era MS-DOS, amb la qual cosa i un cop instal·lada aquesta base, no és excessivament difícil passar a instal·lar i executar Windows 3.1, tot i que sempre estarem subjectes a possibles errades en el funcionament de la màquina virtual.

Realitzar això mateix en un ordinador té mèrit, però quan es porta a terme en un telèfon mòbil, sempre és un desafiament que de materialitzar-se es converteix en proesa. Les imatges parlen per elles soles, pel què simplement us convidem a visitar la pàgina en la qual s’explica com s’ha fet… això si, en polonès.

Més informació:

Ressenya en anglès a OSnews.com

Guillem Alsina