Windows 7: excel·lent en la seva adopció per l’usuari final, no tan bé a les empreses

Compartir

WindowsMicrosoft prorrogarà l’espai de temps pel qual permetrà als seus clients realitzar un ‘downgrade’, és a dir, substituir el sistema operatiu Windows 7 de la seva màquina per una versió anterior, ja sigui Vista o XP, pràctica molt estesa en el sector empresarial. Això deixa a entreveure que probablement l’avanç de la nova plataforma en aquest sector sigui més lenta del que es preveia.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Tot i que el ritme de vendes i adopció de Windows 7 és immillorable -el sistema està batent rècords respecte a versions anteriors del Windows- això podria circumscriure’s als usuaris finals, deixant a moltes empreses fora del cicle d’actualització. I això hauria dut a Microsoft a postergar la finalització del període de dret a downgrade.

El downgrade consisteix en adquirir una màquina amb la darrera versió de Windows (en el cas que ens ocupa, la 7) però "rebaixar-la" a una d’anterior realitzant una reinstal·lació. Però, per què s’opta per perdre els avanços de la darrera tecnologia disponible en favor d’un sistema operatiu al qual ja li ha passat el seu temps? La resposta és, generalment, doble: compatibilitat i estabilitat. Aquesta darrera, l’estabilitat del sistema, molt vàlida en Windows Vista (ja que aquesta plataforma presentava mancances al respecte en comparació amb Windows XP en aquest apartat), encara que no aplicable a Windows 7 ja que aquesta plataforma està demostrant ser del millor que ha llançat Microsoft.

La compatibilitat amb aplicacions heretades sí que pot ser el factor que marqui la tendència a realitzar el downgrade a les empreses, ja siguin grans o petites. I és que malgrat l’XP Mode i les eines de virtualització, sempre és més còmode disposar de la plataforma nativa sobre la qual sabem segur que s’hi podrà executar la nostra aplicació feta a mida i heretada. Construir una nova que funcioni sobre l’últim sistema operatiu no és tan fàcil ni econòmic, pel que aquest darrer factor (el del cost per adaptar un programari) és també determinant a l’escala de valors d’una empresa per a què aquesta sàpiga si s’ha d’actualitzar o no.

A més, els nous ordinadors generalment s’hauran d’integrar en un parc amb moltes altres màquines que ja estan executant versions anteriors del Windows com la XP, pel què per tal d’evitar problemes de compatibilitat en la compartició de recursos i gestió de xarxes, s’aplica el downgrade.

A despit de totes aquestes explicacions, Microsoft continua considerant un èxit l’adopció del Windows 7 també en l’àmbit corporatiu, malgrat que postergarà la fi del dret a realitzar downgrade del sistema operatiu des del Windows 7 a XP o Vista (realment algú fa downgrade a Vista? a XP és comprensible, però a Vista…), el que em fa pensar que, tot i el bon ritme d’adopció i als nombres positius, no és or tot el que llueix, sense que això sigui una crítica a la companyia dirigida per Steve Ballmer. Realment, Windows 7 és un dels millors productes que han realitzat en aquestes darreres dècades si no el millor.

Si la data límit fixada inicialment per a tallar la possibilitat de realitzar downgrade era l’octubre d’enguany, coincidint amb el llançament del SP1 de Windows 7, ara aquesta dead line s’ha retardat. Moltes empreses tenen el costum de començar a estudiar el canvi quan Microsoft llança el primer service pack per al seu nou sistema, un fenomen que es va donar amb XP i amb Vista.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina