Windows Cloud ja t

Compartir

La companyia de Redmond ha presentat en la seva conferència anual per a desenvolupadors (PDC) celebrada a Los Angeles (Califòrnia) la seva aposta de sistema operatiu en el que residiran les aplicacions que emprin el model de "cloud computing" desenvolupades per terceres parts.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Microsoft ha inaugurat la Professional Developers Conference amb la presentació de Windows Azure, el programari més serveis que està destinat a ser el nucli sobre el qual els desenvolupadors podran crear les seves aplicacions allotjades i que funcionaran segons el model de Cloud Computing. Azure serà, a més, la plataforma sobre la qual residiran els serveis Live i Online de Microsoft.

De fet, i abans de la seva presentació oficial en aquesta PDC, Steve Ballmer en persona ja va avançar la seva existència i la seva futura presentació en aquest esdeveniment, batejant-lo en el moment com a Windows Cloud però sense revelar detalls de com seria o cap a quin públic estaria dirigit.

Inicialment, Windows Azure funcionarà en un datacenter allotjat als Estats Units que s’anirà expandint de mica en mica al llarg de tot el món a mesura que el producte estigui prou madur per ser considerat com a definitiu. De moment, només està disponible com a CTP (Community Technology Preview). Els usuaris i desenvolupadors interessats en provar aquesta nova tecnologia es poden inscriure en el lloc web, tot i que degut a la gran demanda, passaran a una llista d’espera amb un temps indeterminat abans d’aconseguir accés a les noves eines.

El que sí es pot descarregar ja són els SDK’s (Software Development Kit) i les diferents eines per començar a desenvolupar amb els entorns de Microsoft per al nou sistema. Disposem d’eines per a Visual Studio, .NET i SQL Data Services. Eminentment dirigit als desenvolupadors d’aplicacions, Azure permet que aquests emprin tots els seus coneixements adquirits en el nou entorn havent d’aprendre un mínim, pel què la seva adaptació és ràpida i eficient.

Amb les facilitats posades a l’abast d’aquest col·lectiu, un programador pot a més provar la seva aplicació en local però simulant el seu funcionament en el núvol.

L’enfocament de Microsoft és diferent al què ha presentat fins ara Google, potser un dels seus principals rivals en el nou camp de batalla que representa el Cloud Computing, ja que si bé aquesta darrera proporciona aplicacions de molt fàcil ús i multiplataforma als usuaris finals que els permeti deslligar-se d’un sistema operatiu concret i, fins i tot, d’un ordinador concret, Microsoft no deixa d’utilitzar Windows com a client i proporcionant la seva solució de Cloud Computing als desenvolupadors per tal que aquests adaptin les seves creacions al nou paradigma i model de funcionament.

Per als desenvolupadors, l’avantatge serà que podran obviar els detalls de desplegament de les seves aplicacions, les solucions de xarxa o emmagatzematge que es trobin darrere d’aquestes, per passar a centrar-se només en el rendiment i funcionalitats del seu programa. Fins i tot podran oblidar-se dels problemes d’escalabilitat, doncs només serà necessari aconseguir més recursos en el núvol que proposa Microsoft. És una solució comparable a l’Amazon EC2 (Elastic Compute Cloud), un servei que permet llogar un servidor ampliable per a instal·lar i executar les nostres aplicacions.

Tot això representa un menor cost en el desplegament de les aplicacions, el que redunda en un major benefici i menys maldecaps per al desenvolupador, i més comoditat, facilitat i capacitat d’adaptació per a l’usuari, al mateix temps que també pot redundar per a aquest últim en un menor cost econòmic.

Finalment, destacar que els programadors podran connectar les aplicacions que funcionin sobre Azure amb aquelles que ho facin en local, dos mons que no són contraposats sinó que poden ser complementaris segons la visió de Microsoft.

Guillem Alsina