Windows Cloud, un altre possible successor del Vista

Compartir

Steve Ballmer ha parlat públicament d’un futur nou producte de la companyia de Redmond, però sense definir del tot de què es tractarà ni en quin nínxol d’usuaris es situarà, malgrat que sembla clar que jugarà amb la filosofia del ‘Cloud Computing’.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Diversos rotatius en línia comencen a fer-se ressò aquests dies de les recents paraules que Steve Ballmer va pronunciar referint-se a la propera presentació d’un nou producte al qual ha batejat com a "Windows Cloud", i que podria veure la llum a finals d’aquest mes a la reunió per a desenvolupadors que realitza anualment la companyia de Redmond, la PDC (Professional Developers Conference).

Ballmer no va donar gaires detalls sobre el que serà exactament Windows Cloud, un producte que probablement ni tan sols portarà aquest nom comercialment, ja que el CEO de Microsoft va afirmar que encara se li estava buscant nom comercial i copyrights. Pel que sembla, serà un sistema operatiu en línia malgrat que amb funcionalitats limitades (per no fer-li la competència al mateix Windows), que es basaria en les tecnologies de Microsoft com l’entorn Silverlight i que acceptaria desenvolupaments de terceres parts basant-se en la plataforma .NET .

Pel què s’ha deixat a entendre, aquesta seria l’evolució del servei Mesh que permet sincronitzar arxius entre diversos dispositius i fa que els nostres documents siguin accessibles des de qualsevol lloc del món. Possiblement, el nou Windows Cloud estigui constituït per una sèrie de serveis en línia a mig camí entre les Google Apps i el sistema operatiu en línia eyeOS, que permeti desar fitxers en línia i executar aplicacions encastades en un navegador web, que s’acabin erigint com una mena d’extensió en línia d’Office.

Per una menció del mateix Ballmer que els programadors s’hauran d’adaptar al nou entorn, es desprèn que la creació de programari per a aquest nou Windows Cloud podria estar oberta a terceres parts, permetent d’aquesta manera que una empresa inclogui els seus propis programes en un entorn de núvol.

De la mateixa manera que les aplicacions de Google i altres serveis de diferents companyies, Windows Cloud podria ser usat en règim de lloguer a la mateixa Microsoft, tot i que no és descartable que algunes funcionalitats s’incloguin en futures versions del sistema operatiu servidor de la companyia de Redmond (Windows Server) per poder crear una núvol a la xarxa local o a la intranet/extranet de l’empresa.

I una pre-beta del Windows 7

A més de presentar el futur Windows Cloud, Microsoft repartirà als assistents a la PDC una versió pre-beta del Windows 7, amb la qual el que ara són només especulacions del que aportarà el successor del Windows Vista podran ser contrastades.

La PDC es celebrarà a finals d’aquest mes a Los Angeles, per la qual cosa ens queden poques setmanes per matar dos ocells d’un tret: donar un primer cop d’ull al Windows 7 i que es reveli què serà exactament Windows Cloud.

Guillem Alsina