Windows compleix un quart de segle

Compartir

WindowsLa versió 1.0 va néixer com a entorn gràfic per a MS-DOS i, segons molts, com a còpia del sistema de finestres desenvolupat per Apple.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Molts dels programes que emprem avui en dia com a solucions populars són còpies millorades de productes anteriors. La còpia i millora no és una cosa aliena a la indústria de la computació: Word va copiar aspectes de WordPerfect, Apple va prendre la idea de l’entorn gràfic d’usuari de Xerox, i Microsoft al seu torn la va prendre de la companyia de Jobs i Wozniak per a crear Windows, del naixement del qual se’n complien aquest dissabte 25 anys.

Un quart de segle per al què, amb el temps, s’ha convertit en el sistema operatiu dominant amb més del 90% dels ordinadors d’escriptori de tot el món (segons estadístiques independents) governats per ell i que, juntament amb el paquet ofimàtic Office, ha fonamentat el domini absolut que Microsoft ha mantingut durant més de dues dècades en el negoci de la microinformàtica domèstica i corporativa.

Encara que la història del Windows es remunta a principis dels anys 80, no fou fins al 20 de novembre del 1985 quan es va posar a la venda el Windows 1.0, malgrat que llavors no era el sistema operatiu que avui tots coneixem, si no un entorn gràfic que s’executava sobre MS-DOS.

Poc èxit inicial va tenir aquell entorn gràfic, tot i que la presència de Microsoft en el mercat ja era prou important com per a exercir la pressió necessària per a què les empreses l’adoptessin en detriment d’altres solucions gràfiques també muntades sobre MS-DOS com GEM Desktop o Deskview/X.

L’èxit i la popularitat li van arribar a Windows amb la versió 3.0 i, més encara, amb la 3.1/3.11 (aquesta darrera amb afegits per a treball en xarxa), però la maduresa ho va fer amb Windows 95, la versió que deixava enrere (malgrat que no definitivament) la plataforma MS-DOS com a base sobre la qual s’executava per passar a ser un sistema operatiu com a tal. Començava el domini inapel·lable de Windows i, amb ell, s’expandia el de Microsoft.

En el seu camí ha deixat rivals a la cuneta, com l’OS/2 d’IBM. Curiosament, aquest va néixer fruit del desacord entre aquesta companyia i Microsoft per a construir el sistema operatiu successor del DOS. Cadascuna de les parts va donar a llum la seva pròpia solució: IBM, amb el ja indicat OS/2, i Microsoft amb Windows NT. De l’evolució d’aquest darrer arribaria Windows XP, amb el qual moriria definitivament la política de mantenir dues solucions totalment diferenciades per a usos domèstics i professionals, i les dues línies s’unirien en una de sola.

Vint-i-cinc anys després, Microsoft continua sent líder incontestable en el mercat, i només Mac OS X ha aconseguit treure una part respectable de quota de mercat. Ni GNU/Linux ni les altres solucions han sabut captivar al públic, malgrat que en el terreny dels servidors és tota una altra cosa.

Malgrat que a molts no els agradi, Windows és un producte que ha marcat un abans i un després en la història de la microinformàtica moderna posant a l’abast dels usuaris neòfits l’ús d’ordinadors. Feliç aniversari, Windows.

Per a Microsoft aquesta onomàstica ha passat més aviat desapercebuda. L’empresa no ha modificat el seu lloc web ni publicat res al respecte, malgrat que ha fet coincidir la data amb la inauguració d’una de les seves botigues físiques a Bellevue (Redmond, estat de Washington), lloc en el qual la multinacional té els seus quarters. És, per tant, una botiga amb una significació especial per a Microsoft, ja que és la botiga “de casa”.

Així era Windows 1.0 . Imatge: Viquipèdia
Així era Windows 1.0 . Imatge: Viquipèdia

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)