Windows Embedded Handheld, el sistema de Microsoft per a tablets personals

Compartir

WindowsLa companyia de Redmond diversifica la seva oferta de plataformes per a dispositius mòbils amb l’esperança de remuntar davant de BlackBerry OS, Android i iOS (fins ara conegut com a iPhone OS), pujant al carro dels nous tablets multimèdia la revolució dels quals capitaneja l’iPad. Ara la pregunta és: ho ha fet a temps?

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Realment, Windows Embedded no és una cosa nova, doncs la denominació i plataforma de referència ja existien des de fa temps, però el que ha anunciat Microsoft ara és la seva renovació basant-se en Windows Mobile 6.5, la penúltima versió de la plataforma mòbil de Microsoft (a l’espera de la sortida al mercat de Windows Phone 7), i dirigida a dispositius especialitzats sota el nom de Windows Embedded Compact 7.

Motorola ES400El primer exemplar que empra aquesta plataforma és el Motorola ES400, un smartphone que es defineix més aviat com a Enterprise Digital Assistant (Assistent Digital Empresarial) per tal de permetre als treballadors en mobilitat accedir a aplicacions corporatives crítiques.

A més de smartphones i tablets, el nou sistema també es podrà utilitzar en set-top boxes, reproductors de Blu-ray Disc i, fins i tot, televisors fent-li la competència al recentment presentat projecte Google TV, doncs el que ha estat presentat per Microsoft és -com de costum en les seves iniciatives mòbils- una plataforma de referència que cada fabricant s’encarregarà d’adaptar al què necessiti.

La nova plataforma també compta amb una vessant social, facilitant la compartició de continguts amb altres usuaris des del nostre dispositiu basat en Windows Embedded Compact 7, i comptarà amb suport per a continguts Flash, quelcom que es veu com una aposta per arrabassar mercat a l’iPad.

Un nom que pot indicar molt

Aturem-nos un moment a analitzar el nom de la nova plataforma, Windows Embedded Handheld. Aquesta darrera paraula, Handheld, denomina una extinta gamma d’ordinadors de mà que superaven a les PDAs del moment i va constituir un precedent dels actuals netbooks.

Amb un sistema d’encesa instant-on (arrancada immediata), disposaven de teclat físic i el seu sistema operatiu era una variant del Windows CE especialment adaptat a les seves funcionalitats. Entre el seu programari s’incloïa una versió retallada i especial de Word o WordPad, i algunes utilitats més.

En el seu zenit a principis/mitjans de la dècada dels noranta, aquesta mena de dispositius va morir degut al seu elevat preu i la seva orientació total i absolutament professional, malgrat que avui es poden trobar exemplars a la venda a eBay a preus mòdics. Bons exemples d’ells són els HP Jornada 680 o 720, o els NEC MobilePro 780 o 900. Aquests aparells es veuen escassos avui en dia per no tenir tecnologies modernes com ara tarja de xarxa sense fils (Wi-Fi) o, fins i tot, port USB, i emprar per a la seva comunicació amb altres sistemes informàtics una tarja Compact Flash o un cable sèrie amb un programari de sincronització.

I, malgrat aquests inconvenients, també aporten avantatges com una grandària inferior a la d’un actual netbook o l’anteriorment esmentada capacitat d’encesa a l’instant, com qualsevol PDA o telèfon mòbil que es trobi en estat de repòs, tot i que això comporta una petita despesa de bateria.

El nom, doncs, ens remunta cap enrere en el temps, però de cara al futur ens permet preguntar-nos si amb aquesta denominació, Microsoft pretén acostar-nos novament aquesta mena de dispositius i fer que la seva nova plataforma doni el salt cap als aparells que ocupen actualment el segment deixat pels handhelds: els moderns Tablet PC sorgits a l’ombra de l’iPad.

I és que fins avui, Microsoft no disposava d’una solució adaptada específicament a aquesta mena de maquinari, malgrat que sí té una plataforma de referència (de fet, diverses), que és la mateixa que empra per als telèfons mòbils, i que amb unes adaptacions pot ser utilitzada en contendents per a l’iPad. Un primer exemple és l’ASUS Eee Pad EP101TC 10, de moment un disseny de referència que no té data de sortida al mercat.

La companyia de Steve Ballmer arribarà tard a aquest mercat, igual que ho va fer amb el de la telefonia mòbil, malgrat que compta amb el seu poder entre els fabricants per a incloure la nova plataforma en tablets de nou encuny. Davant seu comptarà no només amb la totpoderosa Apple, sinó també amb un miríada de dispositius basats en Android com la Dell Streak, que també malgrat les promeses, no acaba de veure del tot la llum en el mercat.

Més informació

Descàrrega gratuïta de la Windows Embedded Compact 7 Public Community Technology Preview (CTP)

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina