Windows Embedded Una opció com a sistema operatiu d’escriptori?

Compartir

El rotatiu en línia OSnews.com publica un reportatge exclusiu que explica com construir un sistema d’escriptori a partir de la versió Embedded de Windows XP, fet que permet ajustar-lo completament a les necessitats de la nostra màquina i treure’n així el màxim rendiment.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Que us semblaria treure-li gairebé el doble de durada a la bateria del vostre portàtil? Aquesta fou una de les conclusions a les quals va arribar un dels redactors del lloc web en llengua anglesa OSnews.com, el sobrenom del qual és poundsmack i respon al nom de Chris. En un article exclusiu titulat "Windows Embedded, on Your Desktop", explica com a partir de la demo gratuïta que la companyia de Redmond ofereix de Windows Embedded, ell ha construït un sistema d’escriptori emprant un vell ordinador portàtil equipat amb una CPU AMD 2600+ i 512 MB. de RAM. Els avantatges? aconseguir arribar a les sis hores i mitja d’autonomia (quan el màxim que havia arribat en el passat eren sobre les quatre) entre d’altres.

Windows Embedded és una versió de la plataforma Windows construïda en base a mòduls, fet que permet crear un sistema a mida. Si Windows XP o Vista inclouen gran quantitat de programes com ara el reproductor de mitjans Windows Media Player o el navegador web Internet Explorer, Windows Embedded deixa fora tot això per permetre utilitzar-ho com un mòdul, de manera que a aquells clients que no els interessi el reproductor, poden deixar-lo fora del seu sistema.

L’ús habitual de Windows Embedded és per a la creació de sistemes encastats; un exemple podria ser un navegador GPS, en el qual es vol oferir un rang de funcions restringit però al mateix temps que es pugui actualitzar per programari amb certa comoditat quan així ho vulgui el fabricant. És per això que aquest sistema es troba a la venda només per a fabricants de maquinari, tot i que a Internet disposem d’una demo que ens permet usar una instal·lació bàsica durant 120 dies.

Descarregant aquesta demo i adaptant-la al seu ordinador portàtil, l’autor d’aquest article d’OSnews.com va aconseguir un sistema ràpid, eficient i totalment optimitzat per a la seva màquina, el que li va permetre entre d’altres coses allargar la durada de la bateria fins a gairebé el doble de l’habitual. A més, l’espai ocupat en disc pel sistema va disminuir ostensiblement, arribant només a uns 200 megabytes, el que possibilita el seu ús amb màquines antigues.

De fet, i segons l’autor, és possible realitzar una instal·lació perfectament funcional en un Pentium Pro amb 64 MB. de RAM. Una altra cosa és que després s’intentin executar sobre aquest sistema programes que requereixin una quantitat més gran de recursos.

La feina per convertir la imatge genèrica d’aquest sistema en una imatge utilitzable per a una màquina concreta no és trivial, i ha de ser dut a terme per algú amb uns coneixements amplis d’informàtica i de sistemes Windows, el que no treu que amb temps i paciència es pugui aconseguir, si és que voleu fer-ne la prova. El programari està a l’abast de tothom.

L’única pega que admet l’autor en el seu article és que si volem eliminar el límit de 120 dies de caducitat del sistema instal·lat, haurem de desemborsar una quantitat propera als 1.000 dòlars, cosa que queda a anys llum del cost d’un sistema operatiu de sobretaula "convencional" com Windows XP o Vista, que surten per una desena part del que costaria aquest.

Guillem Alsina