Windows encara sedueix 9 de cada 10 consumidors en el ‘desktop’

Compartir

Segons les estadístiques de Netmarketshare, Windows XP encara fa funcionar gairebé un terç dels ordinadors d’escriptori, mentre que els rivals de Microsoft creixen molt lleugerament en el mercat.

Segueix sense haver-hi color en la “guerra dels sistemes operatius”, si és que podem considerar que alguna vegada va existir tal conflicte comercial, el que implicaria la possibilitat que “l’imperi” de Microsoft pogués caure a mans d’algun dels seus contendents, bàsicament Apple i, sobretot, GNU/Linux.

Segons les estadístiques de Netmarketshare, comptant totes les versions del Windows “vives” al mercat, el sistema operatiu de Microsoft governa nou de cada deu màquines existents avui al mercat.

Òbviament, i com qualsevol estadística que no preveu el 100% dels subjectes estudiats sinó una mostra representativa, aquesta té un marge d’error, però també és cert que aquest marge és mínim, i que podem considerar les xifres ofertes per aquest i altres estudis com a fiables.

Dins de les diverses versions de Windows, la 7 és la que ja compta amb més d’instal·lacions, amb un 46,42% del total de màquines en el mercat, deixant a la seva predecessora Vista amb només un escàs 3,63% mentre que sorprèn la durada de Windows XP i la preferència que encara molts usuaris mostren per ell, el que li confereix un excessiu 31,24% del total del mercat. Gairebé un terç del total dels ordinadors que hi ha allà fora estan treballant amb una plataforma de programari ja desfasada i que, per tant, pot comportar perills de seguretat en el seu ús.

A què es deu aquesta extraordinària longevitat de més d’una dècada d’aquesta versió? (I el que li queda encara!)

Vista va ser un autèntic fiasco, que va rebre un veritable allau de crítiques per part tant de consumidors com d’entesos, així que no és d’estranyar que a les primeres de canvi les seves instal·lacions fossin actualitzades en massa a Windows 7.

En canvi, XP fou un sistema que al llarg de diversos Service Pack i actualitzacions va aconseguir funcionar raonablement bé, i molts responsables d’ordinadors que porten anys funcionant amb ell i no han estat donats de baixa, es resisteixen a canviar-lo.

A més, la seva longevitat també es va estendre amb el gran auge dels netbooks, ja que es van vendre llicències per al seu ús en aquest format d’ordinador allargant el període inicialment previst per a l’ús d’aquest sistema operatiu. I, evidentment, davant d’un sistema lleuger que es mou perfectament amb els processadors poc potents d’aquests aparells (especialment els de les primeres generacions), els seus posseïdors no han volgut migrar cap a les noves versions.

L’entorn més conservador pel que fa a les migracions sempre ha estat la gran empresa, i en ser Windows XP un sistema sòlid i robust com he explicat abans, és lògic que les grans corporacions l’hagin continuat emprant en els seus escriptoris.

Windows 8 es fa amb una quota de mercat a cavall entre el 9 i el 10% si comptem les dues versions actualment al mercat, 8 i 8.1.

Però i els competidors de Microsoft? El Mac OS X d’Apple i els diferents sabors de GNU/Linux segueixen una molt tènue línia ascendent, que els ha portat a equipar un 7,53% del mercat en el cas de la plataforma de la poma mossegada, i un meritori 1, 61% en el cas del simpàtic pingüí.

Lluny queda ara aquella època en la què alguns visionaris vaticinaven la fi de Microsoft i el seu domini en el terreny dels desktop, i la seva substitució per un ecosistema GNU/Linux en el qual el seu principal taló d’Aquil·les era vist per aquells mateixos com la seva principal fortalesa: la seva fragmentació, que permet que cadascú trobi la distribució a mida de les seves necessitats. Finalment, i justament al contrari d’alló que s’havia predit, l’excessiva fragmentació del sistema i la multiplicitat d’opcions van acabar per desanimar el públic poc entès, malgrat l’existència de plataformes com Ubuntu, que busquen oferir un producte senzill enfocat a usuaris finals.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: