Windows podria surfejar l’onada dels tablets lleugers basats en arquitectura ARM

Compartir

CES 2011El rotatiu online Bloomberg, especialitzat en informació econòmica (i, amb això, referida també a les grans multinacionals com Microsoft) afirma que la companyia de Steve Ballmer presentarà un nou Windows per a plataforma ARM en el proper CES de Las Vegas, a celebrar a principis d’any. L’autèntica allau de tablets lleugers a l’estil iPad, i l’èxit que aquesta mateixa màquina o el Samsung Galaxy Tab (basat en Android) estan obtenint, podria forçar a Microsoft a entrar en un mercat que fa mesos no semblava ser una prioritat per a la companyia de Redmond.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Bloomberg no dóna detalls tècnics al seu article, en el qual es limita a citar fonts properes a la companyia sense identificar-les, ja que el projecte és secret. Segons aquesta informació, el proper Consumer Electronics Show (CES) de Las Vegas (a celebrar entre el 6 i el 9 de gener, ambdues dates incloses) serà l’escenari triat per a presentar aquesta plataforma, la qual no s’ha aclarit si serà una versió idèntica a Windows 7 o si prendrà com a base el Windows Phone.

L’èxit present i les previsions de futur de l’arquitectura ARM, que regna en els smartphones i tablets i que encara ha de desembarcar massivament en els netbooks, motivarien Microsoft a donar aquesta passa, segons Bloomberg.

Una necessitat estratègica

De confirmar-se la informació de Bloomberg, Microsoft seguiria el mateix camí que ja va fer amb els netbooks. La companyia de Redmond no va apostar inicialment per aquest mercat, malgrat que en veure que els consumidors s’interessaven cada cop més per aquests ultraportàtils, va improvisar una sortida començant per utilitzar Windows Vista i seguint amb Windows XP, una versió del seu sistema operatiu que va veure allargada la seva vida útil gràcies, precisament, a l’èxit dels netbooks. Windows 7 ja va néixer pensant també en aquests petits gegants.

Ara amb els tablets li pot passar el mateix. La multinacional nord-americana no pensa utilitzar la versió lleugera de la seva plataforma, Windows Phone 7, per a màquines de tipus tablet, per a les quals semblava inicialment destinat Windows 7. Tot i això, les males perspectives de mercat per al Slate 500 d’HP, que munta Windows 7, poden haver-li fet replantejar a Microsoft la manera en què està apostant pels tablets.

Queda per dilucidar el dubte de si serà una plataforma més semblant al Windows Phone o a la seva versió d’escriptori Windows 7 en conceptes d’interfície gràfica i usabilitat. La lògica dicta que per a tablets s’hauria d’acostar més al funcionament dels smartphones, estratègia que han seguit des d’Apple emprant l’iOS en el seu iPad, fins als fabricants que han optat per Android (i malgrat que Google prefereix destinar el Chrome OS per a aquesta finalitat).

De prendre aquesta decisió, Microsoft podria tensar la relació que manté amb Intel, ja tensada amb anterioritat per l’aposta del fabricant californià de microxips per GNU/Linux i, concretament per MeeGo. És un joc a diverses bandes en què podríem buscar relacions amb Nokia o AMD per esmentar tan sols algunes companyies. El mercat és complicat, i podríem debatre molt, encara que és millor esperar uns dies a conèixer amb certesa el que es doni.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina