Windows: quin navegador web voleu com a predeterminat?

Compartir

WindowsMicrosoft ha proposat a la Unió Europea que en el seu sistema operatiu es pregunti a l’usuari sobre quin navegador desitja instal·lar i configurar com a predeterminat, quelcom que sembla agradar al govern del vell continent.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Fa unes setmanes, la multinacional de Redmond proposava una possible solució al conflicte en potència que l’enfrontaria amb la Comissió Europea, instigat per Opera Soft. Es tracta de la inclusió de l’Internet Explorer com a navegador web per defecte en Windows, quelcom que segons la seva competència, llasta la possibilitat d’elecció de l’usuari i, per tant, s’aprofita d’una situació avantatjosa en el mercat per a imposar el seu producte. La proposta presentada per Microsoft consistia en retirar el seu navegador del sistema, substituint-lo per una icona a l’escriptori que donava pas a la descàrrega i instal·lació d’aquest programa.

Tot i això, aquesta solució no va satisfer les expectatives de la Unió Europea ni va acovardir a Opera. Per un temps va semblar que a Microsoft li cauria a sobre una nova acusació per pràctiques monopolístiques, però els nois de Steve Ballmer van saber deixar obert un canal de diàleg amb l’organisme europeu i han continuat treballant durant tot aquest temps per a trobar una solució que satisfaci a totes les parts implicades.

I aquesta ha estat donada a conèixer recentment: es tracta de presentar un quadre de diàleg o finestra durant la instal·lació o la primera vegada que es necessiti el navegador, que convidi a l’usuari a triar un browser d’entre una llista tancada que se li proporciona. Aquest navegador seria descarregat, instal·lat i configurat com el programa per defecte per navegar per la web. Així es garantiria la igualtat d’oportunitats per als actors principals del mercat dels navegadors web. Però i els actors secundaris?

Quins navegadors serien considerats “dignes” d’entrar en tan selecta llista? Probablement estiguem parlant de Firefox, Opera, Safari, Chrome i el mateix Internet Explorer, malgrat que hem de pensar que en el mercat hi ha moltes més opcions, algunes d’elles molt minoritàries però no per això menyspreables. Substituirem una pràctica monopolística per un domini de certes elits triades a dit? Sense cap mena de dubte, el sistema proposat per Microsoft no és el més encertat, però cal preguntar-nos si serà el menys dolent, ja que no és tasca fàcil preguntar-se com ha de ser un sistema just i que doni les mateixes oportunitats a tothom en aquesta qüestió.

Sota la proposta de Microsoft, l’Internet Explorer continuaria present en Windows 7, malgrat que seria inhabilitat si l’usuari seleccionés un altre navegador com a predeterminat. La Comissió Europea ha reaccionat favorablement a l’oferiment de la companyia de Redmond mitjançant un comunicat publicat en el seu lloc web.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)