Windows RT: mort i enterrat en el CES?

Compartir

Fins on jo sé, en aquesta edició del CES no ha estat presentat cap dispositiu amb el sistema operatiu de Microsoft per a tablets ARM, i encara que n’hi hagi hagut algun que jo no sàpiga, no serà prou com per a ressuscitar la plataforma que ningú sembla voler.

Ja ho vaig dir en la notícia sobre l’Iconia W4 que Acer ha presentat en el CES: que la companyia taiwanesa hagi deixat de banda Windows RT (i, conseqüentment, l’arquitectura ARM) per al seu tablet lleuger amb Windows, és una mostra de cap a on s’estan movent els fabricants, la indústria. I aquesta direcció és la substitució d’ARM+Windows RT per Intel x86+Windows 8.1.

La versió RT del sistema operatiu de Microsoft havia estat concebuda com a una alternativa per a Android en els tablets lleugers construïts al voltant de CPU ARM, però presenta un greu problema: no disposa de cap sistema que permeti executar-hi les aplicacions antigues de Windows 7, Vista o XP, cosa que sí és possible en Windows 8.

Si de vegades ja és difícil explicar-li a algú que un tablet Android no és com un ordinador de sobretaula equipat amb Windows, que el sistema operatiu no és el mateix i que no hi podrà executar coses com Microsoft Office o LibreOffice malgrat que té les mateixes apps que pot disposar en el seu telèfon intel·ligent, no diguem com en pot arribar a ser de complicat explicar-li a un usuari que aquell tablet amb Windows RT sembla com els altres, funciona a nivell d’interfície gràfica com un Windows “normal”, però per dins és diferent i això el fa incompatible amb les aplicacions que empra actualment, tret que aquestes hagin estat migrades.

Windows RT provoca rebuig principalment per aquesta raó, perquè és Windows sense ser Windows per a la majoria dels usuaris.

Jo mateix he descartat comprar en el futur un tablet amb aquest sistema operatiu ja que no em permet executar el programari amb el qual estic treballant actualment (LibreOffice, GIMP, Chrome, VLC, FileZilla, entre d’altres), i encara que tinc opcions com el Microsoft Office que porten incorporats aquests tablets, no vull canviar de programari d’edició de documents.

En el CES, Acer ha escenificat el que sens dubte tots els fabricants importants acabaran per fer: deixar de banda Windows RT i muntar Windows 8 en els seus tablets lleugers, substituint els xips ARM pels Atom d’Intel o equivalents, i equiparant aquesta oferta en preu a les tauletes lleugeres Android. I també disposar de tablets amb Android en el seu catàleg, és clar!

També podem apreciar l’interès creixent per incloure tant Android com Windows 8 en el mateix dispositiu, facilitant a l’usuari la tasca d’arrencar el sistema que prefereixi en cada moment.

Si Microsoft vol salvar Windows RT, haurà de repensar aquesta plataforma, dotar-la de més varietat de programari, fins i tot d’algun mecanisme d’execució de vells programes de plataforma x86 que funcionin en versions anteriors de Windows, o bé pensar directament en liquidar-la.

Primer van ser els consumidors els que li van girar l’esquena, i per això ara són els fabricants els qui reneguen d’aquesta versió del sistema operatiu de la companyia de Redmond.

 

Copyleft 2013 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: