Windows Vista ja t

Compartir

Poques novetats destacables en un programari que simplement aporta més estabilitat i compatibilitat al sistema operatiu.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – L’equip de desenvolupament del Service Pack 1 per a Windows Vista ha anunciat a través del seu bloc oficial la disponibilitat d’aquest programari a través de Windows Update, el sistema en línia per a l’actualització del sistema operatiu, i també des d’un instal·lador que fa innecessari el pas per l’eina d’actualització.

De moment, la descàrrega es troba disponible per als usuaris de Windows Vista que tinguin el sistema operatiu instal·lat en un d’aquests cinc idiomes: castellà, anglès, francès, alemany i japonès. Una segona tanda d’idiomes es posarà a disposició dels usuaris a partir de mitjans de l’Abril, i podrem començar a adquirir a les botigues ordinadors amb Windows Vista i el Service Pack 1 preinstal·lats a partir de mitjans d’any.

Poques novetats

A diferència de com estaven concebuts els anteriors Service Packs per a Windows NT/2000 o XP, aquest programari no afegeix funcionalitats al sistema operatiu que requereixin l’aprenentatge de coses noves, si no que el que fa és donar-li més estabilitat i compatibilitat, recollint el ‘feedback’ proporcionat pels usuaris (i en especial els corporatius).

Naturalment, en el paquet també s’hi afegeixen -com ja és costum de la casa- totes les actualitzacions i pegats publicats fins avui per a Windows Vista.

Un moviment important de Microsoft per a què Vista triomfi dins les grans empreses

La majoria dels analistes de mercat destaquen la importància d’aquest paquet de programari per a l’adopció del nou sistema operatiu de Microsoft en l’àmbit de les grans organitzacions empresarials, en les quals el canvi a una nova versió d’un determinat programari (i més si aquest és tan important com el sistema operatiu) és un procés molt més difícil i de ruta sempre més llarga.

Fins ara, els principals inconvenients que als ulls dels administradors presenta Windows Vista són bàsicament l’estabilitat del sistema (bona però que ha de ser extensivament testejada en un lapse de temps llarg), el suport per a maquinari (un problema amb el qual ja es van trobar amb Windows XP al principi) i la compatibilitat cap enrere amb aplicacions existents.

Especialment cru ha estat aquest darrer tema, i més en entorns en els quals a vegades s’arrosseguen programes que fins i tot vénen dels temps de l’antic MS-DOS. Això és, en bona part, el que ha frenat l’adopció de Vista en els entorns empresarials, malgrat que entre els usuaris finals l’adopció del nou sistema és excel·lent gràcies a les vendes d’ordinadors nous.

Com descarregar-lo i instal·lar-lo

Tal i com he esmentat anteriorment, l’SP1 per a Vista pot descarregar-se i ser instal·lat des de la utilitat Windows Update inclosa en el mateix sistema operatiu de Microsoft. Tot i això, ja des del bloc oficial de Vista s’adverteix que en alguns casos l’usuari pot no veure la descàrrega a causa de diversos motius tècnics, alguns tan lògics com que estiguem executant el sistema en un idioma per al qual encara no es troba disponible el programari, i altres menys visibles com per exemple que algun driver o controlador no sigui compatible amb el paquet.

Esperant el mateix resultat que amb l’SP1 per a XP

Windows XP també va ser un sistema operatiu criticat en el seu moment, tot i que l’aparició del seu primer Service Pack va propiciar que les crítiques fossin minvant. Vista sembla haver seguit el mateix camí fins ara, i es dóna la paradoxa que en els primers mesos del seu camí van ser moltes les veus que es van queixar de les inestabilitats i incompatibilitats del nou sistema enfront d’un ja estable Windows XP, al qual havien contribuït els dos Service Packs llançats fins avui -i amb un tercer ja en preparació-.

S’espera, doncs, que l’SP1 per a Windows Vista tingui el mateix efecte entre els crítics que van tenir els dos Service Packs per a la versió immediatament anterior del sistema.

Guillem Alsina