Windows XP arriba al final del seu cicle de vida

Compartir

L’històric sistema operatiu llançat el 2001 per la companyia de Redmond ha vist prorrogat diverses vegades la seva fi a petició popular, però aquest cop si, Microsoft ja ha deixat de vendre’l malgrat que encara mantindrà el seu suport tècnic. Tot i això, els principals integradors ja han trobat alguna argúcia per continuar subministrant-lo als seus clients.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – A partir d’aquest passat 30 de juny ja no tenim possibilitat oficialment reconeguda per Microsoft de comprar una còpia del Windows XP, ja sigui preinstal·lada en un ordinador, o bé en una caixa OEM per a instal·lació.

Les campanes ja venien doblant pel veterà sistema operatiu de Microsoft des de feia temps, malgrat que el relatiu fracàs comercial de Vista (gran èxit de vendes en màquines preinstal·lades, però al qual els usuaris de XP no hi estan migrant massivament) unit a les crítiques que aquest darrer ha despertat, han postergat la jubilació de Windows XP uns quants cops. La tossuderia d’usuaris, venedors i integradors/fabricants per continuar adquirint aquest sistema també ha estat un altre dels factors que han dissuadit diverses vegades a Microsoft i han endarrerit el moment final fins avui.

Malgrat tot, i fins i tot després que la companyia de Steve Ballmer ja hagi anunciat la liquidació de la disponibilitat comercial de Windows XP, gairebé tots els grans fabricants i integradors, continuen oferint la possibilitat d’adquirir màquines amb aquest sistema operatiu preinstal·lat, aprofitant les opcions de l’anomenat downgrade, mitjançant el qual i adquirint una versió superior del sistema (en aquest cas, Vista), pot instal·lar-se una versió anterior. És per exemple el cas de Lenovo, que permet encara adquirir equips amb Windows XP preinstal·lat malgrat que la llicència sigui de Windows Vista.

Que no es pugui adquirir a les botigues no significa que s’hagi quedat sense suport tècnic. Els usuaris podran seguir gaudint d’aquest suport fins al 8 d’abril del 2014, malgrat que es considera que a partir de l’abril de l’any vinent, Windows XP estarà en període de "Suport Estès".

Windows XP fou llançat el 25 d’Octubre de 2001 com el successor dels Windows 2000 i ME (Millenium Edition) que unificava les branques professional i domèstica del sistema operatiu de Microsoft en una sola línia i que matava definitivament la tecnologia de 16 bits que continuava existint en el Windows ME com a romanent de l’antic MS-DOS que havia sobreviscut en Windows 95, a més d’unificar el nucli del sistema cap a la branca NT.

A despit d’un inici de vendes no gaire espectacular, a partir del llançament del Service Pack 1 el setembre de 2002 va guanyar en estabilitat i seguretat, dos dels punts més criticats del sistema, guanyant també amb això més confiança per part dels usuaris i pujant com el sistema operatiu més emprat a tot el món.

La darrera actualització ha vingut amb el tercer Service Pack, llançat aquest passat abril. Entre tots dos, queda un Service Pack 2 que va liquidar moltes de les crítiques que s’havien abocat llavors contra el sistema, i un regueró de forats de seguretat que l’han convertit en el blanc de nombroses polèmiques al llarg de la seva dilatada vida.

Guillem Alsina