Windows XP, un pas més cap a una fi encara llunyana

Compartir

WindowsA partir d’aquest passat divendres dia 22, els fabricants i integradors d’ordinadors ja no podran adquirir noves llicències de Windows XP per muntar a les seves màquines. El veterà sistema operatiu encara té el 60% de la quota de mercat, i sembla que el seu declivi serà lent encara.

Redacció – Mantenint-se fidel al “full de ruta” per al suport i la disponibilitat dels seus diferents sistemes operatius al mercat, Microsoft ha posat el punt i final a la presència comercial de Windows XP al mercat, això és la possibilitat que tenien fins ara els fabricants d’ordinadors i integradors d’adquirir les llicències del veterà sistema per usar-les a les seves màquines.

El fracàs comercial de Windows Vista va donar aire nou a l’XP, al qual els usuaris han preferit sobre el seu successor. La sortida al mercat d’un Windows 7 que va recollir bones crítiques des del primer moment sembla haver inclinat la balança cap a l’altra banda, malgrat que l’àmplia base instal·lada de sistemes XP, el fet de què les migracions a versions superiors del sistema es produeixin gairebé exclusivament per renovació del parc informàtic, i que a les empreses aquesta renovació sigui sempre molt més lenta, han dut a què la veterana versió de la plataforma de Microsoft encara estigui governant més d’un 60% de les màquines d’escriptori existents al planeta.

El seu principal feu en aquests darrers mesos han estat els netbooks, especialment aquells amb un maquinari més ajustat o amb unes característiques més allunyades dels estàndards, així com alguns ordinadors de baix cost. Probablement no deixarem de trobar aquests equips a les prestatgeries de les botigues durant les properes setmanes, ja que fabricants i distribuïdors encara han d’esgotar els estocs existents, a banda que els mateixos fabricants poden disposar encara de gran quantitat de llicències adquirides sense usar en previsió de mantenir unes certes vendes d’equips amb XP durant les setmanes vinents.

El suport tècnic per a Windows XP es manté per a la seva versió amb service pack 3 (el darrer publicat) fins a l’abril del 2014. A nivell de presència en el mercat, és previsible que XP vagi perdent quota de mercat lentament, situant-se sobre un 55% abans de les dates nadalenques i, per a després d’aquestes, sempre depenent de com hagin anat les vendes d’ordinadors nous durant les festes.

En qualsevol cas, Windows XP es reivindica com el sistema operatiu més reeixit fins a la data en el mercat mainstream.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina