Word és usat “per costum”

Compartir

Un estudi de Forrester Research confirma el que la "vox populi" ja clamava des de feia temps: que usuaris i organitzacions empren el processador de textos Microsoft Word piratejant-lo en molts casos, quan podrien usar perfectament una alternativa.


Word 2007Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Microsoft Office és la suite ofimàtica líder a tot el món, però no diré res de l’altre món si afirmo que bona part d’aquest èxit el deu a les còpies pirata que des de sempre s’han realitzat d’aquest paquet ofimàtic. Això ha limitat l’èxit d’alternatives a l’Office, incloent-hi les aplicacions lliures com l’OpenOffice.

Ara, un estudi de Forrester Research titulat "Breaking up is hard to do: the Microsoft Word love story" (Trencar [amb el de sempre] és dur: la història d’amor amb Microsoft Word) indica que l’ús del Word no és degut a què aquesta sigui la millor opció, sinó simplement que es manté en ús en moltes organitzacions perquè és, simplement, el que s’ha vingut utilitzant des de sempre. I malgrat tot, aquestes mateixes organitzacions no exploten tot el potencial que ofereix el processador de textos de la companyia de Redmond, amb el que el canvi ni tan sols requeriria una eina que estigués a la seva alçada en quant a prestacions.

La dependència de l’Office és també el principal motiu que frena l’adopció de GNU/Linux entre els usuaris finals i en els escriptoris de les empreses, ja que molta gent prefereix abans piratejar que utilitzar programari lliure.

El que podria canviar aquesta dinàmica segons l’informe de Forrester són les aplicacions en línia a l’estil Google Docs, que inclou processador de textos. En tenir-les disponibles allà on vulguem, estan canviant la manera en com molta gent concep les aplicacions ofimàtiques. Aquesta és possiblement la raó que ha dut a Microsoft a potenciar els serveis web en la propera edició de l’Office que porta per número el 14.

També un altre tipus d’eines en línia com els wikis i gestors de continguts (CMS per les seves sigles en anglès, Content Management System) estan canviant la manera en com els usuaris col·laboren en xarxa i intercanvien continguts entre ells, quelcom que tradicionalment ha estat més difícil des de les aplicacions ofimàtiques.

En definitiva, una altra conclusió que es pot treure d’aquest estudi és la gradual imposició del model Sas (Software as a Service) sobre el tradicional model d’aplicació instal·lada en local.

Guillem Alsina