World Wide Web: 20 anys

Compartir

InternetAlguns celebren aquests dies el vintè aniversari de la idea de la Web, no de la seva materialització pràctica que trigaria encara una mica més.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Molts daten al març de 1989 el naixement de la World Wide Web que avui coneixem (malgrat que amb menys artificis tècnics i molt més àrida), quan el científic britànic Tim Berners-Lee (avui ja amb el títol de Sir) presentava un document que sota el títol d’ENQUIRE, rebel·lava els principis d’un sistema de comunicació hipertextual i independent de plataforma.

Eminentment dirigit a la comunitat científica, el text de Berners-Lee fou treballat per aquest i pel científic belga Robert Cailliau que el van tornar a presentar al novembre de 1990, una altra data que bé podria ser candidata a acollir l’aniversari de la Web.

I malgrat tot el que he explicat, també podríem optar per una tercera data: desembre de 1990, quan Berners-Lee materialitzava el primer servidor web en el CERN, centre d’investigació científica en el qual va treballar juntament amb Cailliau.

Sigui com sigui, i independentment de les discrepàncies sobre la data de naixement de la World Wide Web (teranyina d’abast mundial, literalment), aquest ha estat un dels invents que més repercussió ha tingut en els darrers anys. Sense ella no concebríem Internet com la concebem actualment, i és probable que l’expansió de la Xarxa de xarxes (com també és anomenada Internet) no s’hagués estès per tot el globus tal i com ho ha fet.

Pensada per superar als sistemes de publicació de documents que s’empraven llavors a Internet, s’ha convertit en la seva cara pública, a la què alguns identifiquen amb tota la Xarxa malgrat que només és un servei més dels molts que ofereix Internet.

Juntament amb la Web, antics serveis com el correu electrònic (e-mail) o, en menor grau, les descàrregues via FTP, són els que més èxit han tingut, afegint-los serveis més moderns com ara l’intercanvi d’arxius en sistemes P2P o el vídeo en línia.

Feliç aniversari World Wide Web, ni que sigui el primer d’una llarga llista de celebracions.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina