XBMC presenta nova versió 13.0

Compartir

XBMC 13.0 Gotham presenta novetats com el suport per a l’acceleració per maquinari als dispositius Android, o la millora en la qualitat de l’àudio.

Després de més d’un any de desenvolupament, veu per fi la llum la versió 13 del media center XBMC, disponible per a les plataformes Windows, Mac OS X, Apple TV, iOS, Android, i GNU/Linux.

XBMC és un programa que ens permet convertir el nostre ordinador o dispositiu mòbil en un reproductor multimèdia amb una interfície d’usuari amigable i funcional amb un simple comandament a distància, i extensible mitjançant la instal.lació d’add-ons que amplien la seva funcionalitat aportant canals de vídeo i ràdio en línia o altres continguts.

Va encetar el seu camí com una solució media center per a les videoconsoles Xbox de Microsoft, però la seva popularitat ràpidament li va permetre saltar a altres plataformes i, fins i tot, que s’hagin construït sistemes operatius sencers al seu voltant, basats generalment en GNU/Linux. Una de les màquines més populars per córrer aquest sistema és el petit ordinador Raspberry Pi.

Aquesta versió 13 rep el nom en codi de Gotham, la ciutat imaginària (tot i que fàcilment identificable amb Nova York) en la qual transcorren les aventures del superheroi Batman.

Les principals novetats que aporta aquesta nova versió són:

  • Millor qualitat d’àudio. L’engine d’àudio de la versió immediatament anterior (12.0 Frodo) ha estat reconstruït per a què sigui més senzill i ràpid.
  • Ús de l’acceleració per maquinari al vídeo per a dispositius amb Android. Per a això, els usuaris tindran dos executables per al sistema operatiu del robot verd: un per a dispositius ARM, i un altre per a x86. Serà responsabilitat de l’usuari saber quin li correspon, una informació que és fàcil d’aconseguir.
  • Millores en la velocitat d’execució en dispositius amb pocs recursos de maquinari, una optimització que els desenvolupadors han dirigit especialment als dispositius Android i a la Raspberry Pi.
  • Millorat el suport per a continguts 3D. Reconeix els fitxers SBS, TAB, anaglyph, i entrellaçat (interlaced), tot i que encara és incapaç de reproduir discs BluRay en 3D i tampoc pot proporcionar acceleració per maquinari per a pel·lícules FullSBS/TAB, deixant la reproducció d’aquestes a la potència de la CPU del dispositiu.
  • Incorporat suport per gestos en la interfície durant la reproducció, per al seu control.
  • Millora en el treball entre diversos equips que emprin XBMC i amb dispositius UPnP (Universal Plug&Play), de manera que podem reproduir, per exemple, des del nostre tablet una pel·lícula cap al set-top box connectat al televisor, sense haver de traspassar l’arxiu, fent streaming.
  • S’han reestructurat els menús de preferències, de manera que ara anem de dalt a baix des de les opcions més senzilles i essencials fins als nivells per a més experts. També s’afegeix a cada preferència una descripció, una mesura clarament orientada als usuaris neòfits.
  • Cada apartat de les preferències disposa d’una opció de reset, amb la qual es deixa aquell apartat exactament com acabat d’instal·lar. Una bona eina per tornar a començar després d’haver tocat tots els ítems de configuració possibles.
  • Ja no ofereix suport per a Windows XP. Els usuaris que encara utilitzin aquest sistema operatiu s’hauran de quedar amb la versió 12.x.
Un exemple del que s'ha fet amb les preferències d'XBMC en aquesta nova versió

Un exemple del que s’ha fet amb les preferències d’XBMC en aquesta nova versió

A més de la nova versió de l’XBMC, també s’ha actualitzat l’aplicació de control remot des d’un dispositiu iOS a la versió 1.5, amb suport per a LiveTV.

En el moment d’escriure aquestes ratlles, la descàrrega del programa per a Android no estava disponible degut a problemes, sense especificar res més per part de l’organització en el seu lloc web, en el qual només es limiten a indicar als interessats que es vagin passant per allà en els propers dies.

 

Copyleft 2014 El Mur Tecnològic
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà El Mur Tecnològic

Guillem Alsina
Etiquetes: