Xfce, el principal competidor de Gnome i KDE, presenta nova versió amb interessants novetats

Compartir

GNU/LinuxEn una revisió orientada a consolidar la seva posició de "tercer en discòrdia", Xfce 4.6 no aporta novetats summament revolucionàries, però consolida i millora diversos aspectes que el converteixen en un candidat a entrar com a escriptori principal en un nombre de distribucions GNU/Linux més gran.


Redacció – Durant aquests darrers temps, l’entorn d’escriptori Xfce s’ha convertit en el principal outsider per al domini de Gnome i KDE en l’ecosistema d’entorns d’escriptori per a sistemes Unix en general i GNU/Linux en particular. Present en la majoria de les distribucions grans com a escriptori alternatiu, és l’escriptori principal en algunes altres, especialment aquelles distros orientades a netbooks i a màquines antigues, amb pocs recursos per tant, ja que és un entorn molt espartà que no consumeix gran quantitat de recursos per part de la màquina.

L'escriptori de l'Xfce 4.6

Aquesta nova versió 4.6 busca consolidar aquesta posició de ser el "tercer en discòrdia" i ampliar-la si és possible, incloent petits canvis que milloren, en general, el seu aspecte i funcionalitat. Així, s’inclou un nou menú d’escriptori (que s’activa amb la pulsació del botó dret del ratolí sobre el fons de l’escriptori), es millora el tauler de control i se li afegeixen nous applets.

L’eina de control del volum (mixer) és completament nova, escrita basant-se en el joc de llibreries Gstreamer (també emprat en Gnome i disponible per a molts altres sistemes operatius com Windows i Mac OS X). Això li permet, per exemple, gestionar per separat les diverses targes de so presents a l’ordinador si es donés el cas que en tinguéssim més d’una, amb el què crear un estudi de gravació d’àudio domèstic ara és més fàcil si emprem Xfce.

El gestor de finestres, Xfwm4, ha madurat, suportant ara funcionalitats avançades com la connexió de múltiples pantalles o l’autodetecció de finestres que no responen, amb el que pot oferir a l’usuari acabar amb l’aplicació manualment.

Una funció que s’està imposant en tots els entorns d’escriptori dels diferents sistemes operatius és la possibilitat d’amagar o mostrar a voluntat les icones de l’àrea de notificació, una funcionalitat disponible tant en KDE 4 com en Windows 7. Xfce també disposa a partir d’aquesta versió 4.6 d’aquesta facilitat.

Altres novetats destacables d’Xfce 4.6 són:

– Nous gestors de sessions i d’aplicacions, més ràpids i eficients.
– Diverses millores implementades en el gestor de fitxers Thunar.

Guillem Alsina