Xips ARM i Android: el mercat dels netbooks es prepara per a una gran revolució

Compartir

AndroidQüestionaran el domini del binomi Wintel (Windows més Intel) en el terreny dels ordinadors més petits, a base de fer molt soroll en les publicacions especialitzades. Però tindran èxit al cap i a la fi?

Publicitat de l'Alpha 680Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Des de fa temps es genera molt buzz (terme anglosaxó que podríem traduir com “rumorologia a Internet”) sobre l’entrada d’Android en el terreny dels netbooks, quelcom d’altra banda inevitable; Google usarà els ordinadors ultraportàtils per a un primer atac a la plataforma Windows de Microsoft, pas previ a Intentar desembarcar en els sistemes desktop.

Estic convençut que, des de fa uns anys, aquest és l’objectiu final de la companyia del cèlebre cercador, fer front a la multinacional de Redmond en el seu feu, tot i que en comptes de dur a terme un atac frontal, realitzarà una sèrie de maniobres destinades a debilitar la posició de Microsoft en diversos camps concrets. Uns dels grans avantatges que proporcionen els productes de l’empresa fundada per Bill Gates és que hom pot viure en un ecosistema completament proporcionat per ella: el nostre ordinador de sobretaula pot funcionar amb Windows, així com el portàtil, l’ultraportàtil (netbook) i fins i tot el telèfon mòbil o PDA. La sincronització entre aquests diversos dispositius és simple per a l’usuari final, quelcom que és més costós amb GNU/Linux.

Per al sistema operatiu del pingüí ens trobem amb què les distribucions per a servidors, màquines de sobretaula i dispositius mòbils difereixen (especialment en el darrer cas en relació als dos primers), dificultant la sincronització i ús conjunt de diversos formats de maquinari. Google persegueix crear amb Android una pila (stack) de programari utilitzable en qualsevol tipus de dispositiu, començant pel terreny en què encara no hi ha res decidit, el dels smartphones.

En aquest tenim que Windows Mobile té una part minoritària d’un mercat en el què Symbian OS i BlackBerry s’enduen la palma juntament amb l’iPhone d’Apple. És, per tant, més fàcil obrir-se camí en aquest sector encara emergent que en un camp dominat amb absoluta rotunditat per la multinacional de Redmond com és el dels desktop. Google ha tingut, a més, l’encert de no lligar-se a un fabricant de maquinari concret, sinó d’oferir una plataforma oberta a l’abast de qualsevol fabricant o integrador.

El següent pas en aquesta lluita és el d’acostar-se al camp dels netbooks, el qual encara experimenta també un fort creixement tot i que en aquest darrer nadal, els fabricants i venedors es van afartar de vendre màquines d’aquest tipus. És una tàctica semblant a la què van emprar els aliats per vèncer en la Segona Guerra Mundial: obrir fronts en els quals l’enemic era més feble, com el nord d’Àfrica o Itàlia, per a a poc a poc anar-lo dessagnant i guanyant-li terreny. El mateix objectiu es proposa Google.

El seu desembarcament en el terreny dels netbooks ve de la mà d’ARM, també desitjosa de guanyar una part del pastís a base d’oferir unes bones prestacions en un maquinari més petit i amb avantatges com una refrigeració molt més ben aconseguida que la dels portàtils convencionals. L’inconvenient serà el mateix que el de GNU/Linux en els netbooks existents fins a la data: la resposta de fabricants, venedors i compradors.

No pocs fabricants han marginat el sistema del pingüí a les configuracions més bàsiques de la seva línia de productes, les més econòmiques, amb menys marge i, per tant, menys atractives per als venedors que el que busquen és un bon marge comercial. Un gest dedicat a la comunitat del programari lliure que es queda només en això, en un simple gest amb pocs efectes pràctics.

El primer netbook que munta un processador ARM i funciona basant-se en Android ja es troba en camí, és l’Alpha 680 de la companyia xinesa Skytone, i a aquest li seguiran diversos models més. El continent asiàtic serà el seu feu, però tot dependrà de l’èxit que tinguin a Europa i Amèrica del Nord.

Quant més pot trigar Android en donar el salt als ordinadors de sobretaula? És difícil de predir, però calculo que serà en un mínim d’un any i un màxim de dos, i sempre depenent dels resultats que doni la incursió en els netbooks. Amb aquesta acció, el tants cops especulat Google OS (sistema operatiu propi de la companyia del cercador) es trobarà disponible per a tota la gamma de maquinari possible, ben posicionat en el terreny dels smartphones, amb una bona quota de mercat entre els netbooks, i amb una pila de programari gairebé tan completa com la de Microsoft. Llavors, la companyia de Redmond sí que tindrà un rival seriós que li haurà guanyat el pols a Internet i estarà atacant directament el nucli dur del seu negoci.

I Google té realment possibilitats de tombar a Microsoft? Res és per a sempre, incloent el regnat dels nois de Redmond, però ara mateix la partida la guanyen ells amb gairebé el 90% dels desktop. La clau no està tant en els usuaris finals com en les administracions públiques, un terreny que Google s’haurà de treballar molt a fons. A la companyia que presideix Steve Ballmer encara li queda un lustre de domini pel cap baix.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)