Yahoo!-Microsoft: punt mort

Compartir

Tot i que Microsoft sembla haver resultat perdedora en la seva aposta per adquirir Yahoo! (i, curiosament, a més de sortir guanyadora aquesta darrera, també n’ha sortit beneficiada Google), ambdues empreses continuen en converses, malgrat que qualsevol tracte definitiu encara queda lluny.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Segons informen diversos rotatius en línia entre els quals s’hi compten Reuters i Wired, ambdues companyies s’han tornat a reunir per parlar de la proposta d’adquisició no sol·licitada que la companyia fundada per Bill Gates va fer al gegant d’Internet ja fa gairebé dos mesos. Yahoo! li va dir que no a Microsoft, però d’aleshores ençà han sorgit nombrosos rumors que l’emparellen amb altres gegants de la Xarxa com AOL Time Warner. Fins i tot el multimilionari propietari del grup mediàtic News Corp, l’australià Rupert Murdoch, va haver de sortir a desmentir públicament que volgués adquirir la companyia.

Tal és la magnitud del tema, que el Consell d’Administració de Yahoo! presidit per Jerry Yang (un dels fundadors de la companyia que recentment ha tornat a agafar-ne les regnes) ha aconseguit endarrerir la data inicialment prevista per a la junta d’accionistes per por que aquests votessin a favor de l’adquisició, seduïts per l’alta rendibilitat que això els suposaria. I és que Yang i Yahoo! juguen amb el temps, doncs cada dia que passa sense que es consumi la compra, les accions de Microsoft baixen a la borsa debilitant la seva posició i enfortint de passada la de Yahoo! i augmentant-ne el seu valor. Així doncs, sembla que la intenció de l’actual Consell és mantenir a la companyia independent o alçar tant com pugui el seu valor per trobar una oferta millor, quelcom que alguns inversors no veuen amb bons ulls probablement recordant la dita "no es pot dir blat fins que no sigui al sac i ben lligat".

I és que la tàctica dilatòria de Yang i l’actual consell sembla deixar a entreveure que Microsoft ja hauria seduït amb els seus cants de sirena a prous grans accionistes com per a tenir una posició prou forta per forçar l’operació. La junta general es pot endarrerir com a màxim fins a aquest proper juliol.

Així les coses, la reunió que s’ha donat a conèixer en els mitjans de comunicació (sense detalls concrets) ha reunit de manera exclusiva a alts executius de les dues companyies, segons ha informat Reuters, sense la presència d’inversors externs ni representants de cap banc, pel que és més que probable que el tema de conversa hagi girat al voltant de les intencions de la companyia de Redmond davant d’una hipotètica compra de Yahoo!, la seva visió de l’operació i el futur de la companyia resultant.

A despit del que he dit fins ara i la imatge que gairebé tothom té de resistència a ultrança de Yahoo! davant la decidida empenta de Microsoft, també és possible que, tal i com va dir Juli Cèsar, els daus ja s’hagin llençat i l’operació estigui ja gairebé feta, i Yahoo! només vol dictar uns termes que li siguin el més beneficiosos possibles als seus executius, accionistes i/o treballadors.

Malgrat tot, aquesta darrera tàctica té l’inconvenient que amb ella es menyscaba el valor borsari de Microsoft, pel què a la companyia de Redmond se li fa cada dia més difícil mantenir l’astronòmica oferta que per l’operador d’Internet va fer en el seu moment. Si aquest és el cas, una opció a estudiar consisteix en què ambdós bàndols estiguin jugant amb el valor que podrien obtenir les seves accions a partir de l’endemà a l’anunci de la seva fusió.

Els pobres mortals (i la gran majoria dels periodistes) haurem d’esperar encara unes setmanes o mesos més per saber com es resol aquesta incògnita.

Guillem Alsina