Yahoo! podria patir una “guerra civil” en la seva propera junta d’accionistes

Compartir

Després del fracassat intent d’adquisició per part de Microsoft, Yahoo! viu un moment delicat: mentre diversos accionistes encapçalats pel magnat financer Carl Icahn es preparen per llançar-se a l’assalt de la companyia en la propera junta d’accionistes, es dóna un degoteig constant d’abandonaments d’alts càrrecs directius, descontents amb la manera com l’equip de Jerry Yang està portant el timó.


Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Malgrat que la tornada de Jerry Yang (un dels fundadors de l’empresa) a les tasques directives semblava que havia donat una nova volada al gegant d’Internet Yahoo!, i que la seva posició es reforçava immediatament després de la negativa a vendre a Microsoft, el temps i les divisions internes sobre el tema han acabat jugant en contra de la companyia. Mentre les seves accions baixen en picat durant aquests darrers dies en el Nasdaq (el mercat de valors tecnològics de la borsa nord-americana), el magnat de les finances Carl Icahn sembra els dubtes en apostar públicament per la venda a Microsoft i lluitar per això amb l’actual directiva mentre fa crides a la resta d’accionistes per a què recolzin la seva postura.

Icahn té una part minoritària dins de l’accionariat de Yahoo!, però el seu poder de convocatòria combinat amb el seu àmpliament conegut instint per als negocis fa que sigui una amenaça molt real per a l’actual junta directiva de la companyia. Si aconsegueix fer-se amb prous partidaris, Icahn ja ha declarat que substituirà els actuals directius per persones més afins a la seva perspectiva de vendre la companyia al gegant de Redmond. És més, Icahn ja ha donat aquesta llista de possibles directius a mode de "govern a l’exili" que es prepara per prendre el poder en un país després d’una transició política o un cop d’estat, el que ha provocat una irada resposta per part de l’actual directiva, encapçalada per Jerry Yang.

Per si no n’hi hagués prou amb això, i malgrat els intents de mantenir la calma i les formes de Yang i companyia, s’està donant a Yahoo! una "fuga de cervells": directius i alts càrrecs estan renunciant als seus llocs, descontents de com l’actual junta directiva està portant les coses. Entre aquests abandonaments s’hi troben alguns tan significatius com els dels creadors de Flickr o el de Del.icio.us .

Aquests abandonaments, juntament amb el fet que Yahoo! ha estat fent públiques cartes de suport a la seva actual directiva dia si, dia també, estan donant una imatge de nerviosisme i "campi qui pugui" a poc menys d’un mes vista de la junta general d’accionistes, que es celebrarà a finals del present mes de juliol després de ser endarrerida uns quants cops. Davant l’actual estat de coses, és factible que la junta encapçalada per Jerry Yang sigui enderrocada per una majoria de vots en contra, enduts per la por d’una situació econòmica encara més caòtica que l’actual, que pot arribar a classificar-se com de "en caiguda lliure".

Davant la pressió exercida, la línia de defensa de Yang i companyia per justificar la seva continuïtat es basa en el potencial de Yahoo! i en els acords als quals ha arribat recentment amb Google en el terreny publicitari, malgrat que els resultats d’aquest acord són discutibles i podrien arrossegar al gegant d’Internet a ser un simple jugador més a l’òrbita de la companyia del cercador, que li ha pres el relleu precisament a Yahoo! com a màxim estendard dels negocis a la Xarxa.

Guillem Alsina