Yocto Project: el Linux encastat a mida

Compartir

LinuxAquest projecte, protegit per importants jugadors a nivell mundial com la californiana Intel i la Linux Foundation, busca facilitar la creació de solucions de Linux embedded a mida sense caure en la temptació de construir una nova distribució base.

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Els servidors corporatius, la telefonia mòbil (amb Android com a màxim exponent) i els sistemes encastats són els camps en els que GNU/Linux està gaudint de la màxima esplendor, juntament amb un futur molt prometedor que es dibuixa en els tablets lleugers, precedits per l’iPad (amb iOS) però l’explosió dels quals s’espera aquest nadal gràcies sobretot a una miríada de dispositius que empren el mateix Android que tenim en els nostres smartphones.

Si ens centrem en el terreny dels sistemes encastats, les empreses interessades en desenvolupar aquesta mena de solucions sota el sistema del pingüí poden optar per construir el seu sistema a mida partint des de zero o bé pujar al carro de les escasses solucions existents que s’ofereixen a terceres parts, generalment comercials. Per a facilitar la dura tasca de creació partint des de la base, ha nascut el Projecte Yocto.

Impulsat per la Linux Foundation, no es tracta d’una nova distribució, si no més aviat d’un grup de treball la tasca principal del qual serà la de posar estàndards i construir eines que facilitin la creació per terceres parts d’un sistema Linux per a dispositius encastats. L’objectiu últim és reduir la fragmentació existent en aquest espai, un problema típic de l’ecosistema GNU/Linux, així com esperonar el llançament de solucions basades en Linux al mercat.

Entre aquestes solucions podem trobar elements tan variats com ara sistemes de seguretat intel·ligents (compostos d’alarmes, sensors,…), receptors GPS o sistemes de control i guiat per a vehicles o d’infotainment (neologisme sorgit de la unió d’information i entertainment, informació i entreteniment en anglès). Tampoc busca fer-li la competència a solucions existents en el mercat com MeeGo, ja que no es traduirà en una plataforma determinada.

A més de la Linux Foundation, en aquest projecte s’hi han embarcat el Consumer Electronics Linux Forum (CELF) i el fabricant de microxips Intel. Tot i que la presència d’aquesta darrera podria fer sospitar a priori que el treball d’aquest nou grup es dirigirà només a la plataforma x86 del fabricant californià, el producte de la feina en el projecte Yocto serà utilitzable en les plataformes ARM, MIPS, PowerPC i x86. La primera és, a hores d’ara, la predominant en el món de la telefonia mòbil intel·ligent (smartphones) i dels tablets lleugers. Intel té previst entrar en aquests mercats l’any vinent amb una nova família de xips basada en el disseny dels seus Atom amb joc d’instruccions x86.

El LSB dels sistemes encastats?

Yocto no serà un estàndard encara que és probable que, al seu torn, es cenyeixi a altres estàndards preexistents i ajudi a fer que els sistemes nascuts amb les seves eines i suport segueixin tals estàndards.

En aquest sentit no és, doncs, comparable a LSB que és un estàndard pur, si no que es queda en un conjunt d’eines i suport tècnic per ajudar a fer que empreses i programadors desenvolupin la seva pròpia solució, molt probablement d’acord amb uns estàndards que no es decideixen des del mateix Projecte Yocto.

Copyleft 2010 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

Guillem Alsina