ZFS no serà utilitzat per Mac OS X

Compartir

MacEl projecte de port del sistema de fitxers creat per Sun Microsystems ha estat cancel·lat per Apple sense cap explicació. Pot ser degut al fet que a Cupertino ja li hagin trobat un substitut propi a l’HFS+?

Guillem Alsina (guillem@imatica.org) – Des d’uns quants racons de la geografia Mac sembla que se li està buscant un substitut al veterà sistema de fitxers HFS+, estrenat el 1998 però que de moment ha aguantat bé el temps sense la necessitat d’intervencions periòdiques de gran envergadura en la seva definició, malgrat que se li han anat afegint algunes característiques noves.

Malgrat tot, els anys no passen debades, i tot sembla apuntar a què en un moment o altre, es necessitarà un substitut per a aquest veterà sistema de fitxers, especialment en els entorns de servidors, en els quals Apple competeix amb el seu Mac OS X Server i els seus Xserve. El candidat més ben posicionat fins ara segons tothom era ZFS, però fa uns dies Apple va tancar la pàgina del projecte a Mac OS Forge (repositori de projectes lliures per a la seva plataforma) sense donar més explicacions.

El què en un primer moment podria semblar una acció brusca (i que, de fet, no deixa de ser-ho) és quelcom habitual en les pràctiques de la multinacional de Cupertino, que no dubta en tancar projectes comunitaris relacionats amb els seus productes, sense donar la més mínima explicació a aquells entusiastes que han col·laborat en la seva realització sense demanar res a canvi.

Evidentment, es desconeixen els motius que han impulsat a Apple a prendre aquesta decisió, però segons he pogut llegir en fòrums “maquers”, quelcom podia sospitar-se quan no s’havia inclòs cap tipus de suport per a ZFS en el nou Mac OS X 10.6 “Snow Leopard”, ni tan sols en la seva versió servidora. Amb anterioritat, s’havia inclòs un driver de només lectura per a particions formatades amb ZFS en la versió 10.5 del sistema operatiu.

És poc probable que l’adquisició de Sun per part d’Oracle tingui alguna cosa a veure directament amb la discontinuació del projecte de port de ZFS a Mac OS X, però també és possible que a Apple no estiguin gaire segurs del destí d’aquest sistema de fitxers després de l’operació. Qüestions de llicenciament podrien amagar-se també darrere de la decisió dels de Cupertino.

Finalment, una altra hipòtesi s’afegeix a la llista: paral·lelament al desenvolupament de ZFS per a Mac OS, Apple ha anat treballant en millores per al seu HFS+ o, fins i tot, en un nou sistema de fitxers. En aconseguir arribar a tenir aquest a punt, o bé encaminat, els nois de Steve Jobs han tancat sense més el projecte de port del ZFS a Mac OS X.

Sigui el que sigui, el silenci d’Apple no ajuda en absolut a desxifrar la clau de l’enigma.

Copyleft 2009 www.imatica.org
Aquesta obra es troba subjecta a la següent llicència:
La difusió, reproducció i traducció d’aquest text es permet lliurement en qualsevol mitjà o suport amb les úniques obligacions de mantenir la present llicència i incloure un enllaç o referència a la pàgina en què es troba l’original dins del servidor www.imatica.org . En mitjans audiovisuals es requereix la cita al mitjà www.imatica.org

YCOM
Últimes entrades de YCOM (Veure'ls tots)